AKTUELNO

Veterinarka Ket, poznata i kao Cat The Vet na svom TikTok nalogu često vlasnicima deli savete o psima, njihovom ponašanju i potrebama, a sada je uoči letnjih vrućina upozorila koje rase najteže podnose visoke temperature koje nas ni ove godine neće zaobići.

„Na prvom je mestu zbog svoje guste dlake Chow Chow“ kaže Ket i napominje da ta rasa ima čak 17 puta veću verovatnoću da će doživeti infarkt zbog vrućine od drugih pasa, što nije iznenađujuće kada se u obzir uzme njegova blago ravna njuška i debeli ‘kaput’. Osim njega, objasnila je za The Sun, u opasnosti su i psi s ravnim njuškama poput buldoga i mopsa, jer im je otežano disanje.

„Na drugom, trećem i četvrtom mestu su engleski buldog i francuski buldog i bordoška doga“, kaže veterinarka, ističući i da smo oduvek znali da su pasmine s ravnom njuškicom znatno ranjivije po vrućinama i da se o njima treba posebno brinuti.

Sledeći na ovoj listi su hrtovi, zbog velike mišićne mase, kao i kavalirski španijel kralja Čarlsa, zbog činjenice da su skloni gojaznosti. „Na petom mestu je hrt, najviše zbog toga što im veliku mišićnu masu u odnosu na veličinu tela, a to znači da im temperatura leti može jako porasti, naročito tokom vrućih dana“ objasnila je.

“Slede springer španijel i zlatni retriver, oboje poznati po tome što će rado ‘ludovati’ i trčati bez obzira na vremenske uslove, a obe rase imaju vrlo debele ‘kapute’, ako ih ne ošišamo naravno“, zaključila je Ket i svim vlasnicima poručila da leti dobro paze na svoje ljubimce, bez obzira koje su rase. „Za ove je rase nedavno istraživanje pokazalo da su posebno osetljive na vrućinu, ali svi su psi s debljom dlakom osetljivi na jako toplo vreme“ podsetila je, a prenosi Večernji list.

Njena je lista na platformi pogledana skoro 700.000 puta i dobila je više od 81.100 lajkova, a ljubitelji pasa su u komentarima podelili svoje reakcije. “Naravno da su mopsi na ovoj listi, moj jadni mops ne može da diše ni na minus 7° C, a na plus 30° C je polumrtav…”, napisao je jedan korisnik. „Viđam ljude kako šetaju Chow Chowa kada je napolju preko 30° C i uvek pomislim kako mi to izgleda okrutno i da se pas sigurno muči“, komentarisao je drugi.