AKTUELNO

Ministar Vulin je istakao da su Srbija i Rumunija prijateljske zemlje i iskoristio priliku da zahvali za poziciju rumunske vlade i rumunskog naroda kada je u pitanju Kosovo i Metohija, saopstilo je resorno ministarstvo.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom nacionalne odbrane Rumunije Mihajom-Viorelom Fiforom u zgradi Starog Generalštaba.

Posle ceremonije svečanog dočeka ministri su održali sastanak, kojem su prisustvovali i načelnici generalštabova Vojske Srbije i Vojske Rumunije general Ljubiša Diković i general Nikolaje Jonel Čuka, a potom i potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Ministar Vulin je istakao da su Srbija i Rumunija prijateljske zemlje i iskoristio priliku da zahvali za poziciju rumunske vlade i rumunskog naroda kada je u pitanju Kosovo i Metohija, saopstilo je resorno ministarstvo.

Znamo koliko nam podrška rumunskog naroda znači, znamo koliko međunarodno pravo može da zahvali Rumuniji zato što se jedna tako važna i velika zemlja striktno pridržava međunarodnog prava i zato što i na taj način čuva pravo Srbima na Kosovu i Metohiji da žive na svojoj zemlji, a državi Srbiji da veruje da će međunarodno pravo na kraju nadvladati. Želim da zahvalim Vladi i narodu Rumunije na principijelnoj poziciji i pomoći na evropskom putu Republike Srbije i gde god je bilo potrebno Rumunija je uvek bila uz Srbiju. Nije postojao nijedan međunarodni forum i nijedna prilika a da rumunska Vlada i rumunski narod ne izraze svoju podršku evropskom putu Srbije i Srbiji kao takvoj - rekao je ministar odbrane Srbije.

Foto: Tanjug

On je takođe zahvalio i na podršci i razumevanju koju pružaju rumunski prijatelji kada je reč o pitanju vojne neutralnosti Srbije.

- Oni potpuno razumeju poziciju vojne neutralnosti Republike Srbije, razumeju našu potrebu da budemo svoji na svome, da jačamo svoju odbranu i da nismo pretnja nikome. Danas smo se potpisivanjem sporazuma o odbrani obavezali na još bolju komunikaciju i saradnju što predstavlja značajan napredak u odnosima naše zemlje i naših armija. Razgovarali smo i o oblastima koje nas zajedno brinu, kao što su posledice migrantske krize, religijskog fanatizma, organizovanog kriminala, razgovarali smo kako da kroz proces vežbi i međusobnog učenja unapredimo borbenu gotovost i jedne i druge armije, razgovarali smo kako da naše službe sarađuju, kako da se i naši ljudi koji rade u odbrambenoj industriji povežu i da, kao i u nekim čak težim vremenima, zajedno pronađemo načine da stvaramo novu vrednost i da pomažemo ekonomiji i jedne i druge zemlje - poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o tome kako da budemo spremni da pomognemo jedni drugima u slučaju elementarnih nepogoda, kako da velike reke koje nas povezuju budu sigurne, zaštićene, kontrolisane od strane naših organa.

- Razgovarali smo kako da unapredimo našu saradnju. Rumunija i Srbija nemaju nijedno otvoreno pitanje i uvek će imati međusobnu podršku i pomoć. Uostalom, kako se i u Rumuniji i u Srbiji kaže da Rumunija ima dva prijatelja - Srbiju i Crno more. Šta može da se desi sa Crnim morem ne znam, ali znam da Srbija ne može da ne bude vaš prijatelj - istakao je ministar Vulin.

Ministar nacionalne odbrane Rumunije Mihaj-Viorel Fifor zahvalio je ministru Vulinu na pozivu da dođe u Srbiju i poručio da je saradnja te dve zemlje od izuzetne važnosti.

Foto: Tanjug

Danas smo imali veoma važan i produktivan sastanak, zajedno sa načelnicima generalštabova obe države. Republika Srbija je jedna od naših najboljih prijatelja i na visokom nivou održavamo i jačamo bilateralne odnose i u oblasti odbrane, što je važno u trenutnim kompleksnim bezbednosnim izazovima u okruženju. Takođe, zapadni Balkan je strateški važan za nas i u interesu svih je održavanje mira i sigurnosti u okruženju, rekao je rumunski ministar odbrane i još jednom naglasio da je njegova današnja poseta potvrda snažnog prijateljstva dve zemlje - rekao je Fifor.

On je dodao da je potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane prilika da se ulože napori u uspostavljanje konkretnih projekata u oblastima vežbi i vojnog obrazovanja. On je istakao i napore Republike Srbije u podršci koju pruža borbi protiv terorizma i pohvalio učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama EU i UN.

#Aleksandar Vulin

#Mihai Viorel Fifor

#Rumunija

'