AKTUELNO

Konji postaju sve teži zbog klimatskih promena, izjavio je britanski veterinar Žil Mofat i ocenio da je to zbog sve toplije i vlažnije klime koja pogoduje rastu trave, a što omogućava konjima da jedu više nago što im je potrebno.

Veterinar je rekao Dejli telegrafu da među pacijentima ima sve više konja koje leči zbog prekomerne težine, a problem je "delom i odraz socioekonomskog pritiska".

"Vvlasnici konja duže rade pa im je sve teže da redovno vežbaju konje. Istovremeno sve toplija i vlažnija klima znači i dostupnost veće količine trave. Vlasnicima je teškoproceniti kolika je količina i kakav je kvalite hrane potreban kada je reč o težina njihovih ljubimaca", kaže Mofat.

Britansko veterinarsko udruženje za konje (Beva) ustanovilo je da od 792 pregledane životinje, 31 odsto ima višak kilograma.

Udruženje predlaže da se protiv ovog problema vlasnici bore podizanjem ograda gde god je to moguće, kao i praćenjem unosa količine hrane, da konje češće važu.

Prošle godine veterinar DŽo Mekinder za časopis "Horse and Hound" je rekao da je primetio da su konji, koje je lečio u ambulanti u Jorširu, sve deblji.

Kod mnogih takvih konja razvije se stanje stručno nazvano 'laminitis'. Reč je o upalnom stanju tkiva (lamina) koje povezuje kopitni zid sa kopitnom kosti, što može biti "izuzetno bolno”.

Veterinar Dejvid Rendl kaže da je čak 50 odsto konja u Velikoj Britaniji prekomerno teško ili predebelo.

#Klima

#Težina

#konji

'