AKTUELNO

Mnogima je cilj da što više smanje troškove posedovanja automobila, ali tu treba biti oprezan kako ne biste ugrozili vašu i bezbednost vaše porodice.

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine postao je popularan zbog niskog životnog standarda i niže cene ovakvih pneumatika, piše sajt Automobili.ba.

U Velikoj Britaniji su ispitivali kvalitet polovnih guma i došli su do zabrinjavajućeg rezultata: od 129 pojedinačno pregledanih guma, čak je 75 odsto ocenjeno nebezbednim.

Udruženje koje je sprovelo istraživanje, TyreSafe, proglasilo je ove rezultate tragičnima.

"Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nebezbedne? S obzirom da su gume jedini deo vozila u kontaktu sa asfaltom, prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost", rekao je Stjuart Džekson, predsednik udruženja TyreSafe.

Dakle, kod kupovine polovne gume možete da prođete dobro, a možete i opasno da se prevarite.

Foto: Pixabay.com

Slično kao kod kupovine drugih polovnih stvari, samo što u ovom slučaju reč opasno treba bukvalno shvatiti.

Neki od nas ne mogu sebi priuštiti nove gume, ali ako već kupujete polovne gume, dobro ih proverite.

Dubina šare u većini evropskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove sa dubinom šare 8 mm (značajno se povećava zaustavni put u slučaju kočenja).

Kad dubina šare padne ispod 3 mm poželjno je razmišljati o promeni guma. Takođe, ukoliko kupujete polovne gume, dobro proverite da nemaju neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.

#Bezbednost

#Pneumatici

#guma

#gume

#polovne gume