AKTUELNO

Ako vozilo ima četiri pojasa, a registrovano je za petoro putnika, to je protivzakonito i mora se regulisati.

Prilikom tehničkog pregleda automobila, ako se ustanovi da vozilo koje je bilo registrovano za pet putnika, a na zadnjoj klupi ima četiri pojasa, vlasnik će morati ne samo da plati izradu nove saobraćajne dozvole, već će morati da plati i dodatne papire.

Foto: YouTube screenshot

Naime, ako vozilo ima četiri pojasa, a registrovano je za petoro putnika jasno je da je to protivzakonito i da se mora regulisati.

Praktično to znači da vlasnik vozila treba da podnese zahtev za ispitavanje vozila Agenciji za bezbednost saobraćaja, što košta 3.300 dinara, zatim ide kod proizvođača vozila (ovlašćenog uvoznika) da mu izda odgovarajuću potvrdu o stvarnom broju sedišta (cena ove potvrde se kreće od 1.500 do 12.000 dinara), a onda sa tom dokumentacijom ide u neku od ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vozila.

Foto: Pixabay.com

U Centru za motorna vozila AMSS-a ta usluga košta 5.000 dinara. Kada dobije uverenja od laboratorije, ponovo treba da podnose sva dokumenta Agenciji za bezbednos saobraćaja i na kraju sa dobijenim poslednjim “papirom” od Agencije za bezbednost odlazi na tehnički pregled gde mu se upisuju novi podaci, i dobija novu saobraćajnu dozvolu.

Foto: Pixabay.com

Nije poznat tačan broj ovakvih vozila, ali prema svemu sudeću broj je veliki, jer mnogo je polovnih automobila, uvezenih prethodnih godina, imalo drugačije papire.

#Automobil

#Sigurnosni pojas

#Zakon

'