AKTUELNO

Prosečan korisnik interneta dnevno provede oko dva sata na društvenim mrežama. Međutim, da li se proveravanje Instagrama, Fejzbuka, Tiktoka i Tvitera na svakih pola sata smatra pravom zavisnošću?

Termin "Zavisnost od društvenih mreža"se sve češće koristi da opiše ljude koji provode mnogo vremena na sajtovima i aplikacijama društvenih mreža. Kada provodite previše vremena na društvenim mrežama može vam se desiti da imate probleme kao što su nisko samopouzdanje, loš san i povećan stres.

Foto: Pixabay.com

Ipak, koliko god da su motivacije jake, psiholozi se slažu da se zavisnosti od supstanci ne mogu porediti sa društvenim mrežama, kupovinom, kockanjem, igrama. 

Previše društvenih mreža će svakako biti loše po vas. Pre svega jer društvene mreže imaju jedinstvenu mogućnost kontrole kako sebe predstavljate drugima. Ljudima se daje mogućnost da promene svoj online izgled i ponašanje kako bi dobili pohvalu od drugih. Upravo to često pravi najveće probleme.

Koliko vremena dnevno provodite na društvenim mrežama?

Foto: Pixabay.com

Tokom istraživanja 2019. godine žene su koristile društvene mreže oko sat i po dnevno, što je najčešće bilo povezano sa željom da budu mršave, jer se plaše osuđivanja drugih ljudi, dajući im motivaciju da vežbaju. U drugim istraživanjima pokazalo se da ljudi često manipulišu svojim postovima kako bi dobili više lajkova i koriste društvene mreže da bi se osećali bolje, pa čak i podržavaju nešto u šta ne veruju kako bi bili popularni.

Ovo je dovelo do toga da je povećanje online aktivnosti obrnuto proporcionalno samopouzdanju. Međutim, ono što istraživanja nisu pokazala je direktna potreba za društvenim mrežama, što je ključni korak zavisnosti. Drugi društveni faktori poput straha od propuštanja nečega može da dovede do nezdravog korišćenja društvenih mreža.