AKTUELNO

Pre nego što vatra počne da se širi van prostora motora sigurno će proći više minuta, tako da imate vremena da pronađete bezbedno mesto za zaustavljanje.

Požari u automobilima možda nisu toliko česti, ali svakako nije loše znati kako bi trebalo postupati u slučaju da do njih ipak dođe. Zato je Udruženje nemačkih vatrogasnih društava (BVBF) sakupilo savete koji bi trebalo da budu od pomoći vozačima u slučaju da plamen zahvati njihov automobil.

Prvi savet glasi - ostanite prisebni! Naravno, savetovati nekoga da ostane miran dok mu ispod haube kulja dim je prilično težak zadatak. U svakom slučaju, pokušajte da budete racionalni!

Zaustavite auto sa desne strane puta ili na nekom sigurnom proširenju, uključite sva četiri žmigavca i isključite motor. Pre nego što vatra počne da se širi van prostora motora sigurno će proći više minuta, tako da imate vremena da pronađete bezbedno mesto za zaustavljanje.

Kada ste konačno stali, napustite automobil i ako imate aparat za gašenje požara, pokušajte da ugasite plamen. Poklopac motora podignite samo malo, koliko da ne se požar ne razbukti još više.

Pre podizanja poklopca motora, koji je verovatno vruć, navucite rukavice ili obložite ruke nečim da ih zaštitite od opekotina.

Gasite požar tako da mlaz aparata za gašenje usmerite na izvor plamena i to radite u kratkim mlazovima, prenosi Revija HAK. Ako se vatra proširi izvan prostora motora, udaljite se bar jedan metar od plamena i obratite pažnju na koju stranu vetar duva.

BVBF savetuje vozače da u svojim automobilima nose apart za gašenje požara sa minimum dva kilograma smese za gašenje.