AKTUELNO

Novi, električni FIAT 500 osvojio je maksimalan broj zvezdica na ispitivanju organizacjie Green NCAP i postao prvi automobil koji je dobio najviše ocene na svim testovima i jedini koji je postigao maksimalni rezultat 10/10 na Indeksu energetske efikasnosti.

Green NCAP je evropska organizacija koja ispituje koliko novi modeli automobila zagađuju vazduh, kao i njihovu energetsku efikasnost, a testovi u okviru ovog programa sporvode se u laboratorijama u osam evropskih zemalja od 2019.

Novi FIAT 500 projektovan je, dizajniran i proizveden u Torinu. U pitanju je prvi model u istoriji brenda FIAT koji je u konstruisan da od starta bude električni automobil i koji se stoprocentno se pravi u Italiji.

Sa punom litijum-jonskom baterijom od 42 kWh može da pređe do 320 km (prema WLTP ciklusu).

Proizvođač navodi da je, ukoliko se koristi brzi punjač od 85 kW, potrebno samo 5 minuta da se dopuni dovoljno da pređe 50 km. Da bi se baterija napunila na 80% kapaciteta potrebno je 35 minuta.

Verzija koju je ispitivao Green NCAP opremljena je električnim motorom od 88 kW (120 KS), koji obezbeđuje maksimalnu brzinu od 150 km/h (sa limiterom), dok se ubrzanje od 0 do 100 km/h realizuje za 9,0 sekundi, a 0-50 km/h za samo 3,1 s.

#FIAT