AKTUELNO

Naglo povećanje broj obrtaja motora, veće od maksimalno predviđenog, može da dovede od mehaničkog oštećenja na motoru...

Ako vozite automobil sa manuelnim menjačem, uvek postoji opasnost da dođe do kobne greške - da, na primer, iz pete brzine prebacite u drugu. Tada će broj obrtaja motora naglo porasti, pa ako na vreme ne odreagujete, može da dođe do veoma skupog kvara.

Naglo povećanje broj obrtaja motora, veće od maksimalno predviđenog, može da dovede od mehaničkog oštećenja na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila.

Stariji motori, koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstenova (karika), skloni su da kod povišenog broja obrtaja motora sami podignu nivo ulja preko otvora motora i izbace ga u usisnu granu, što dovodi do nekontrolisanog samopaljenja ulja, pa vozač više nije u mogućnosti da reguliše broj obrtaja, piše Revija HAK.

Kod motora pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, koja elektronski isključuje ubrizgavanje kako bi sprečila dalje podizanje obrtaja motora preko dozvoljenog broja.

Autor: