AKTUELNO

Kada automobil izleti sa puta i tokom jurnjave završi u reci, da li će putnici uspeti da se oslobode na vreme? Na sreću, takve scene su nam uglavnom poznate iz akcionih filmova.

Prema ADAC-u, takve nezgode su u stvarnosti veoma retke, ali nisu isključene. Dakle, šta putnici treba da urade da bezbedno izađu iz vozila i uđu u vodu? U zavisnosti od brzine, visine i ugla pada, automobil udari u površinu vode i šta se dalje dešava?

Po pravilu, vozilo tada pluta nekoliko minuta. I to vreme morate iskoristiti da izađete što pre. Dakle, odmah nakon udara - ali ne pre nego što svi putnici odvežu pojaseve.

Put za bekstvo je kroz razbijene bočne prozore ili šiber, a ne kroz vrata. Zato što pritisak vode spolja obično sprečava njihovo otvaranje. Čak i ako je voda već ušla u vozilo, električni prozori ili šiber bi i dalje trebalo da rade kratko vreme.

U suprotnom, postoji samo pokušaj razbijanja prozora. Ali to je veoma teško ili uopšte nije moguće u praksi sa jednodelnim sigurnosnim staklom, objašnjavaju u nemačkom autoklubu i dodaju da ako su bočna stakla napravljena od lameliranog sigurnosnog stakla, onda postoji mogućnost da se normalno razbiju.

Ako je ušlo puno vode, auto onda tone. Ako imate prednji motor, on će prvo potonuti preko prednjeg, dok će sa zadnjim motorom vozilo potonuti na drugu stranu.

Vrata se mogu otvoriti pod vodom u određenom trenutku kada je automobil potpuno potopljen. ADAC posebno upozorava da se namerno ne čeka toliko dugo jer stres u ovoj izuzetnoj situaciji lako prelazi u paniku i najveću opasnost.

Spasavanje kroz vrata u poslednjoj sekundi zadržavanjem vazduha više je za filmske kaskadere nego za obične građane.