AKTUELNO

Prvi put smo imali priliku da vidimo let jata dronova i jednog operatera koji upravlja sa tri drona, a industriju zabave očekuje nešto sasvim neviđeno na našim prostorima.

PR-DC, mlada uspešna kompanija u okviru Pink Media Group, prikazala je let tri drona pod imenom Odonat. U pitanju su dronovi kamikaze sa minama 60 mm, koji su leteli u fomaciji, potpuno sinhrono,dok je operater komandovao čitavom formacijom. Prvom testiranju „jata dronova“, koji je podrazumevao gađanje tri vozila, prisustvovao je i Željko Mitrović, koji se pohvalio uspešno izvršenom vežbom.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

„Ovo je prvi test jata dronova. Isprobali smo sa tri kamikaze koje je vozio jedan operater. Videli ste da sam i ja malo vozio. Mnogo je važno da je današnji test sa tri letelice, samo jedna od vežbi koje dokazuju da možemo da vozimo veliku količinu dronova. Jedan operater može da vozi ogroman broj dronova – preko 65 000 dronova u vazduhu. Ne postoji protivvazdušna odbrana koja može da savlada toliku količinu letelica. Jata ili rojevi nisu samo značajni u vojnoj industriji. Takođe razvijamo i za entertejment industriju nešto što će predstavljati svetlosno nebo, odnosno, veliki broj dronova koji na sebi nose svetlosni izvor. Tako možemo formirati tekst, a sa većim brojem možemo formirati i sliku. To bi bio ogroman skrin koji sa 10-15km mogao da se vidi i da se čita. U entertejment industriji rojevi ili jata su jako značajni, a danas smo isprobali dronove kada je u pitanju namenska industrija. Kamikaze su letele sa jednim operaterom i sve tri su pogodile cilj.“ – rekao je Mitrović i dodao:
„Radimo pripremu za roj od 100 letelica – koja će svaka nositi svetlosni izvor, tako da ćemo za par meseci imati test sa 100 dronova koje će voziti jedan operater, a oni će ispisivati tekst na nebu ili formirati sliku.“ – dodao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: J.Simonović

Rezultatom pokazne vežbe bio je zadovoljan i Miloš Petrašinović.

„Veoma sam zadovoljan. Ovo je prvi put da imate priliku da vidite kako leti jato i jednog operatera koji upravlja sa tri drona. Jako smo zadovoljni jer smo imali priliku sve da istestiramo. Radio veze između dronova odlično su funkcionisale, a softver smo mi razvili. Operater je jednostavno upravljao sa sva tri drona. Može da poleti, pređe 10km i da svaki dron upravlja zasebno. Dronovi ne moraju da poleću posebno iznova. Sada radimo na razvoju letelica i koje bi služile za industriju zabave. U naredne dve, tri godine mislim da ćemo postati lideri i na tom polju.“ – rekao je Miloš.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Još jedna uspešna misija drona prikazana je od strane PR-DC kompanije. Kamikaze Odonat opravdale su očekivanja, a sledeće šta očekujemo jeste uvid u roj od 100 letelica sa svetlosnim izvorom koji će industriji zabave doneti nesvakidašnji pristup vredan pažnje.

Autor: S.P.