AKTUELNO

Rampe na svim izlazima iz Beograda, stroga kontrola ili potpuna zabrana kretanja između naselja i rad samo službi neophodnih za funkcionisanje grada bile bi ključne mere ukoliko bi se, kao u pojedinim gradovima u Kini i Italiji, donela odluka o zatvaranju prestonice.

Tu mogućnost najavio je predsedik Aleksandar Vučić, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, a stručnjaci civilne zaštite i eksperti za bezbednost kažu, za "Novosti", da u slučajevima izolacije određene teritorije u Srbiji postoje jasno utvrđeni protokoli.

Profesor civilne zaštite sa Fakulteta za bezbednost Vladimir Jakovljević objašnjava da bi u tom slučaju Gradski štab za vanredne situacije imenovao poverenike civilne zaštite za pojedine delove grada, pa čak pojedinačno i za zgrade, kako bi se brinuli o ljudima koji tu žive:

- Bio bi, naravno, pojačan i nadzor policije i komunalne policije, bile bi organizovane službe dostave, kontrolni punktovi... Naravno, građani ne bi sa oduševljenjem dočekali ovakve mere, ali u borbi sa nevidljivim neprijateljem mora se razmišljati i o najradikalnijim potezima.

Radomir Milašinović, bivši dekan Fakulteta za bezbednost, kaže nam da bi u slučaju zatvaranja jednog dela Srbije tu morale da se primene stroga pravila subordinacije između institucija, civilne odbrane i službi bezbednosti:

- U slučaju blokade Beograda bili bi postavljeni punktovi vojske na svakom izlazu - na auto-putu, Pančevačkom mostu, Smederevskom putu.

#Beograd

'