AKTUELNO

Grad Beograd je veoma zadovoljan donetom odlukom o otvaranju ugostiteljskih objakata, odnosno činjenicom da je prihvaćen predlog predsednika Vučića, da se od sutra ujutru otvore do sada zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na TV Pink.

On je istakao da će to mnogo značiti za 40.000 ljudi koji u našem gradu rade u ugostiteljstvu i naglasio da su u pitanju šankeri, konobari, dostavljači, kuvari i svi oni koji izdržavaju porodice radom u ovom sektoru.

Ti objekti su otežano radili u prethodnih mesec i po dana i pozivam sve ugostitelje da poštuju propise i epidemiološke mere. Veoma je važno da u ovom prelaznom periodu nastavimo sa poštovanjem mera kako bismo u budućnosti počeli sa organizacijom događaja poput svadbi, kongresa, seminara i koncerata, što je Grad Beograd takođe predlagao, te se tako vratimo normalnom životu. Na ovaj način omogućavamo da zaposleni u ugostiteljskim objektima počnu normalno da žive. Tokom čitavog perioda u kojem sam insistirao na ovakvim odlukama mislio sam upravo na 40.000 zaposlenih u ovim objektima, njihovo normalno zarađivanje plata i zbog toga sam zahvalan predsedniku koji je to prvi razumeo i predložio Vladi, koja je to prihvatila, kao i Krizni štab – rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je naglasio da je danas počela vakcinacija u TC „Ušće“ i podsetio da se Grad Beograd za to zalagao u prethodnom periodu.

Prema poslednjim podacima do 18 časova tamo je vakcinisano 818 građanki i građana, što znači da će do 21 sat verovatno taj broj doći do 1.000. To je bio dobar potez, a jutros je TC „Ušće“ poklonio i vaučere u vrednosti od 3.000 dinara za prvih 100 građana koji se vakcinišu. Sutra će prvih 50 građana koji budu vakcinisani dobiti vaučere u vrednosti od 5.000 dinara od jedne kompanije koja se bavi modom i vrši prodaju nekoliko velikih brenodva. Prekosutra će biti deljeni vaučeri kompanije koja prodaje tehničku robu i tako ćemo svaki dan pronaći način da obezbedimo neku vrstu poklona za ljude koji se vakcinišu. Na taj način uključujemo i društveno-odgovorne kompanije, a sutra će hotel „Hilton“, primera radi, vakcinisati sve zaposlene koji do sada nisu primili vakcinu. Polako idemo ka cilju koji je jasan – da se što više građanki i građana vakciniše – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, zaključno sa jučerašnjim danom 43,7 odsto punoletnog stanovništva primilo je bar jednu dozu vakcine, dok je revakcinisano 35 odsto.

Na odličnom smo putu i ponosan sam na Beograđanke i Beograđane koji su se vakcinisali. Juče nam je nedostajalo 87.665 vakcinisanih u Beogradu da dođemo do brojke od 50 odsto vakcinisanih. Na opštinama Stari grad, Savski venac i Vračar, procenat vakcinisanih je preko 60 odsto, što znači da je Beograd ne samo najbolji u Srbiji, zbog čega sam srećan i ponosan, već da prednjači u ovom procesu. Vakcinacija je jedini put ka vraćanju normalnom životu. Za nas je danas doneta odluka Kriznog štaba veoma važna, a mi smo se zalagali da se to desi i ranije jer smo smatrali da bi Beograđanke i Beograđani trebalo da budu nagrađeni jer su se vakcinisali. Nastavljamo sa vakcinacijom, sutra će predsednik Vučić obići punkt za vakcinaciju u naselju Zvečka u opštini Obrenovac, gde se vakcinacija obavlja u mobilnom autobusu koji je takođe pripremio Grad Beograd. Priprema autobusa je trajala desetak dana, a u pitanju je vozilo sa lekarskom ordinacijom, koje je dodeljeno Gradskom zavodu za javno zdravlje. Taj autobus će u narednom periodu svaki dan biti na drugom mestu na teritoriji Beograda, a već u subotu i nedelju nalaziće se na Adi Ciganliji – otkrio je Vesić.