AKTUELNO

Na međunarodnom konkursu za idejno rešenje zgrade Beogradske filharmonije, koja će se nalaziti između Tržnog centra „Ušće” i Palate Srbija, učestvuje veliki broj najpoznatijih svetskih arhitektonskih biroa, izjavio je gradski urbanista Marko Stojčić.

– Ovaj objekat će sigurno biti jedan od značajnijih arhitektonskih objekata u poslednjoj deceniji, zbog toga što najveće arhitekte nisu imale priliku da rade na Balkanskom poluostrvu previše, već samo neke manje stvari, a ovo je ipak veoma značajan objekat. Njime Beograd može da se ponosi u smislu kulture. Beogradska filharmonija će dobiti objekat kakav zaslužuje i kojim svi mogu da se ponose – istakao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine ćemo dobiti idejno rešenje i to će biti konačno rešenje koje će pobediti na konkursu. Videćemo, dodao je, i ostale radove na izložbi koju ćemo prirediti.

– Žiri je devetočlani, srpsko-internacionalni, ima značajnih arhitekata, ljudi koji se bave akustikom i drugim bitnim oblastima. Siguran sam da će njihova odluka biti najbolja. Konkurs se završava na jesen, leto je predviđeno za privođenje kraju idejnih rešenja, nakon toga se predaju radovi, a potom će žiri u nekoliko navrata zasedati i izabrati najbolje rešenje – zaključio je Stojčić.

Stojčić je ranije rekao da bi trebalo da izgradnja Filharmonije započne krajem sledeće godine, te da je taj konkurs važan jer su se prvi put javile najznačajnije svetske arhitekte.

#Filharmonija

#Marko Stojčić