AKTUELNO

Muzej Nikole Tesle danas proslavlja 69 godina rada, a tim povodom poklanja besplatan ulaz.

Muzej je osnovan davne 1952. godine i u njemu se čuva lična zaostavština Nikole Tesle. Postavku muzeja, posvećenog najvećem srpskom velikanu, obiđe oko 150.000 posetilaca svake godine. Posetioci dolaze iz cele Evrope ali i iz udaljenih krajeva sveta, iz Indije, Bolivije, Mongolije.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivona Jevtić, direktorka ovog muzeja povodom obog jubileja za Pink je pozvala sve gledaoce i građane da ovaj dan iskoriste tako što će posetiti muzej koji neguje i čuva uspomenu na srpskog pronalazača.

- Danas svi mogu besplatno da dođu u muzej. To je poklon koji danas pružamo građanima. Imamo i novitet, uveli smo da je ponedeljak radni dan. Imamo puno posetilaca koji dolaze iz čitavog sveta - rekla je ona.

Foto: Wikipedia.org/sr:Корисник:JustUser/Aristote2

Kako je istakla, to je razlog zbog čega je film o životu Nikole Tesle, koji se pušta na početku svake ture preveden na 11 svetskih jezika.

U fokusu rada muzeja je naučno-istraživački rad ali i izložbena aktivnost.

Foto: TV Pink Printscreen

U radu ove ustanove učestvuju stručnjaci različitih profila – kustosi, dizajneri, informatičari, ilustratori, vajari, slikari i mnogi drugi i zahvaljujući timskom radu postigli su uočljive i prepoznate rezultate.

- Sledeće godine nas očekuju velike izložbe u Ženevi , Parizu i Madridu - navela je Jevtić i osvrnula se na saradnju sa muzejom 'Kosmo kaiša' u Barseloni koja i dalje traje.

Foto: TV Pink Printscreen

Muzej je sa svojim izložbama, samo u prethodnih nekoliko godina gostovao u Šangaju, japanskom gradu Hofu, Atini, Nikoziji, Milanu, Trstu, Buenos Ajresu i Barseloni gde je nedavno otvorena najveća izložba muzeja do sada.

- Posetom muzeju možete mnogo da saznate o najvećem srpskom geniju svih vremena. Ovde se nalazi puno eksponata, gotovo 1 200 naučno-tehničkih eksponata, više od 200 000 njegovih ličnih predmeta. Možete da vidite cipele i odela Nikole Tesle, koji je bio čovek istančanog modnog ukusa i veliki ljubitelj šešira - ibjašnjava Jevtić i dodaje da jezanimljivo to što ne postoji nijedna fotografija na kojoj se Nikola Tesla nalazi sa šeširom.

Foto: Muzej Nikole Tesle

- Ovde se nalazi njegova urna, zbog toga muzej ima memorijalni karakter. Svakoga dana unapređujemo rad i trudimo se da posetiocima pružimo najbolju prezentaicju kako bi stekli utisak o životu našeg Nikole Tesle - istakla je ona.

Ove izložbe videlo je više miliona ljudi, pa možemo reći da je ovo najprepoznatljiviji srpski muzej. Za narednu godinu planirane su izložbe u Ženevi, Parizu i Madridu. Osim izložbenih aktivnosti u narednoj godini planirano je dodatno razvijanje programa edukativno-didaktičkih radionica za najmlađe posetioce, a takođe i publikovanje novog materijal u vezi sa životom i radom Nikole Tesle.

Foto: TV Pink Printscreen

Muzej je otvoren za posetioce svih sedam dana u nedelji a za decu do 7 godina ulaz je besplatan.

Autor: Pink.rs