AKTUELNO

Grad Beograd uslugu socijalne zaštite "lični pratilac" pokrenuo je 2014. godine. Tada je samo 44 dece moglo da ima svog pratioca. Sada ih je oko 630, a planira se da do kraja godine oko 700 dece dobije svog ličnog pratioca.

Ovaj posao nije kao ostale profesije. Lični pratioci vrlo brzo postaju deo porodice, a posle roditelja oni imaju veoma važnu ulogu kod dece predškolskog, osnovnog i srednjeg školskog uzrasta, rekla je za Pink Sašenka Mirković, koordinatorka usluge lični pratilac deteta, iz Humanitarne organizacije "Dečije srce".

- Lični pratilac je ona osoba koja menja roditelja kada oni nisu tu sa svojim detetom. Oni brinu o bezbednosti deteta, odvode ga od kuće do škole i vraćaju kući, pospešuju proces samostalnosti, socijalizaciju, pomažu im da se uključe u društvo svojih vršnjaka. Deci sa smetnjama u razvoju je potreban vetar u leđima - rekla je Mirković.

Foto: Printscreen TV VESTI

Trenutno u Beogradu 630 dece sa smetnjama u razvoju koristi uslugu ličnog pratioca, a prema prognozama biće potrebno više od 700 ličnih pratilaca do kraja godine. A da bi neko postao lični pratilac deteta treba da ispuni određene uslove.

- Pre svega treba da poželite da nekome pomognete. Sa druge strane, kada je u pitanju profesija dovoljno je da čovek ima završenu srednju školu i to je osnovni uslov da bi mogao da se prijavi za posao ličnog pratioca. Nakon toga prolazi obuku akreditovanu od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu koju organizuje "Dečije srce" posle koje dobija sertifikat za rad kao lični pratioc. Pre nego što počne da radi budući lični pratilac prolazi obavezan lekarski pregled kojim potvrđuje da je sposoban za rad sa decom i pribavlja potvrde da nije osuđivan i pod krivičnom istragom - objašnjava Mirković.

Mirkoivć kaže da im u organizaciju dolaze i mladi i stari kako bi se prijavili za posao ličnog pratioca i da je interesantan podatak da su se veoma dobro pokazali oni najstariji i da ima puno penzionera.

- Imamo veliki broj studenata pre svega defektologe i srodnih nauka: psihologije, pedagogoje, socijalnog rada, a imamo i ljude bez završenog fakulteta. Međutim imamo i jednu kategoriju jako zanimljivo, a to su penzioneri koji su vrlo funkcionlani i koji su ostali u snazi kada su otišli u penziju i sada osećaju potrebu da i dalje budu korisni i jako lepo rade svoj posao - zaključuje Mirković.

#Beograd

#deca

#lični pratioci