AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić govorio je za Novo jutro o aktuelnim temama, a ona koja je izazvala najveću pažnju javnosti je novi sistem javnog gradskog prevoza.

Šapić je istakao da je izuzetno važno da građani znaju da novi sistem ne može da zaživi preko noći. On je istakao da smo ušli u nešto što nije funkcionisalo poslednjih 13 godina.

- Treba vratiti poverenje sugrađana. Sve što radite, radite u interesu građana. Štetnim ugovorom po Grad, upropašćen je javni gradski prevoz za oko 30 miliona evra godišnje, jer je naplata sa devet milijardi pala na šest milijardi dinara godišnje. Kada se to pomnoži sa 12 godina, videćete da tu govorimo o stotinama miliona evra. Zato sam ja najavio krivične prijave- rekao je Šapić gostujući u Novom jutru.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neko je zarad profita od 100 hiljada evra, bar zvanično prijavljenog profita, a koliki je bio u realnosti mi nikad znati nećemo, uzeo gradu nekoliko desetina miliona evra, ako ne i stotina. Pitanje je da li će na sudu dobiti odštetu i od tih 100 hiljada evra godišnje, jer se nisu ni takvog, štetnog po Grad ugovora, do kraja pridržavali- rekao je Šapić.

On je dodao da su promene cena karata koje su najavljene u poslednja dva tri dana rezultat reakcije građana.

- Na ovaj način dajemo do znanja građanima da je njihova Gradska uprava spremna da čuje njihove predloge i zamerke i na osnovu njih pravimo korekcije. I nastavićemo da menjamo i popravljamo sve ono što građani misle da treba, a cene sigurno mogu da idu samo naniže -rekao je Šapić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Šapić je ponovio da nove cene do 50 odsto niže i dao primer da je u starom sistemu bilo četiri zone i sedam tarifa, a sada su samo dve zone i dve tarife.

- Građani će putem sms poruke ili aplikacije na telefonu moći da kupe karte, a za one koji to ne žele biće posebna prodajna mesta, na početku a vrlo brzo se nadamo da će se papirne karte naći i na kioscima - rekao je gradonačelnik.

#Aleksandar Šapić

#javni prevoz