AKTUELNO

Bilo da je u pitanju more ili reka - podmornica može jednim punjenjem goriva da savlada i do 1000km razdaljine i odradi misiju na udaljenosti i od 1020km.

U PR-DCu po ideji Željka Mitrovića završen je centralni modul podmornice koja pod vodom, na velikim dubinama nosi borbene dronove. Vlasnik Pink Media Group, Željko Mitrović, sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram podelio je o čemu se tu zapravo radi.

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

"Kao što sam obećao pre nekih 60 dana još u Abu Dabiju, gde se i rodila ideja o proizvodnji podmornici - odnosno dron kerijeru, kada sam bio zajedno sa Milošem na sasatanku sa našim partnerom u Abu Dabiju - koji je sada i najveći kupac naših dronova, sada imamo finalni prototip glavnog centralnog modula te podmornice. Do sada smo zadovoljni njenim radom po svim aspektima i parametrima. Podmornica je trenutno 62km udaljena od nas i sada ćemo izroniti i iz nje aktivirati dron IKA bombarder koji će leteti još desetinu kilometara, ostvariti svoju misiju. Još uvek je pod vodom i vreba trenutak kada je neophodno da reaguje. Sada će podmornica izroniti i hidraulikom izbaciti dron na poziciju na kojoj će biti operativan da poleti. Inače, poenta je da podmornica savlada i do 1000km bilo rečnim ili morskim putem neku distancu i da reaguje sa onim doletom koji ima sam dron - a to je do 20km. Praktično dron postaje beskonačan u smislu razdaljina ako računamo na vodu. Ponovio bih da naši dronovi mogu sa našom podmornicom da savladaju razdaljine i do 1000km, što znači gde god da su reke i mora - možemo prići sa našim bombarderom satelitski kontrolisano i realizovati misiju na udaljenosti i od 1020km." - rekao je Mitrović.

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

Miloš Petrašinović, glavni inženjer kompanije PR-DCa, dodatno je objasnio novi patent ove mlade i uspešne kompanije.

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

"Ovo je još jedan dobar primer kako jedan proizvod, kao što je IKA bombareder, može da se unapredi sa dodatnom opremom. U ovom slučaju imamo modul podmornice koji će omogućiti državama koje imaju reke i mora da omogućimo da imaju jedan proizvod gde ćemo IKA BOMBARDER vrebati, tako da podmornicu možemo da pošaljemo i da 24h čeka i onda da reagujemo. Prošle nedelje smo predstavili letelicu koja isto sa IKA bombarderom radi izviđanje - Mixed Wings 01 i sada predstavljamo podmornicu koja dodatno unapređuje čitav naš kompletan sistem. Ovo je nešto što će svakako izazvati veliko interesovanje kod naših klijenata i veoma verujemo u ovaj proizvod" - rekao je Petrašinović.

Foto: Ž. Mitrović / Instagram

Kada uzmemo u obzir kako se proizvodi PR-DCa kotiraju na tržištu i kako su za kratko vreme osvojili svojim kvalitetom i inovacijama - nema sumnje da će i ova podmornica više nego opravdati očekivanja.

Autor: S.P.