AKTUELNO

Direktor XIII beogradske gimnazije Bojan Vučković je oduševljen. Novi pravilnik o odevanju još nije pravosnažan, ali se već poštuje: - Ja sam prijatno iznenađen, očekivao sam da među đacima bude više bunta, da nekako namerno dođu u bermudama. Međutim, to je zanemarljivo. Svega njih nekoliko. Deca su čula informaciju, roditelji isto i zaista sam iznenađen. Lepa je energija među decom .

Stigla je i preporuka da deci ova školska godina krene bez tenzije uz ideje koje će da unesu pozitivnu energiju među hodnike škole. - Imamo te smernice Ministarstva prosvete prve dve nedelje da relaksiramo učenike što je moguće više i to je dobro. Imamo puno raznih ideja šta ćemo da radimo. Imaćemo, recimo jedan pano koji će biti posvećen dobrim vestima, gde svako može da pišu šta ima se lepo desilo. To je na inicijativu našeg bibliotekara - rekao je Vučković.


- Đaci su mahom nasmejani i dobro raspoloženi danas. I mi treba da radimo na podršci njihovom zdravom odrastanju, podršci mladosti i optimizmu. Krenuli su s namerom da uče, da se druže. Tolerantniji smo s početka na priče na času, na šaputanja, na ustajanja - kaže Jelena Mitić, profesor psihologije i psiholog škole Trinaesta beogradska gimnazija tradicionalno gaji trend kulturne nenasilne komunikacije. Tim škole i pored toga je spreman na eventualne konfliktne situacije, međuvršnjačke sukobe i razmenu mišljenja, kroz pojačan rad na toleranciji i prihvatanju razlika na svim nivoima.


- Naš tim, tim za prevenciju nasilja i zaštitu od diskriminacije radi na uvažavanju različitosti, na preventivnim aktivnostima, kako do takvih sukoba, stavova i osećanja neprihvatanja i nepripadanja ne bi dolazilo - ističe Mitić.

Pravilnik o oblačenju u školama postoji odavno, ali se lista zabranjenih komada garderobe proširila. I dok su zabranjene kapuljače podigle najveću prašinu, objašnjenje je da one ne smeju da se nose na času, a trebalo bi i da se skinu kada se uđe u školsku ustanovu što nalažu i osnovna kultura i pristojnost.

Autor: