AKTUELNO

Manifestacija "Dani slobode", kojom će biti obeleženo 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, biće održana u srpskoj prestonici od 19. oktobra do 1. novembra.

To su najavili učenici današsnje konferencije u Starom dvoru na kojoj je, između ostalih, govorio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Ovo je velika proslava. Slavimo zaista važne dane - rekao je on i naveo da je posebno ponosan što će se po prvi put, a ove godine će to biti 19. oktobra i 1. novembra, na početku prvog časa u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu čitati proglas koji će đake podsetiti na značaj 20. oktobra i 1. novembra.

Foto: Tanjug

Osim tradicionalnog marša, u okviru "Dana slobode" biće održan niz programa, istakao je Vesić i kao primer naveo multimedijalnu predstavu u staroj fabrici šećera na Čukarici koja će na autentičan način prikazati borbe i ratna dešavanja.

Vesić je pozvao Beograđane da uzmu učešće u svim programima tokom "Dana slobode" jer je, istakao je, veoma važno da se podsetimo velikih dana naše istorije.

Naglasio je da je obeležavanje ovako važnih datuma iz naše istorije najbolji odgovor svima koji misle da mogu, posle toliko godina, da vrše reviziju istorije - "da poraženi mogu da postanu pobednici, da oni koji su ubijali i sprovodili Holokaust mogu da postanu nevini..."

Foto: Tanjug

Kako je rekao, samo ukoliko budemo obeležavali ovakve datume i budemo uporni da čuvamo sećanje na sve što se desilo tokom Prvog svetskog rata, a posebno tokom Drugog svetskog rata, kada se desio i Holokaust, najbolje ćemo se odbraniti od onih koji misle da je revizija istorije moguća.

- Ona nije moguća. Zna se ko je bio na kojoj strani, a Srbija je bila na pravoj strani i mi to sa ponosom treba da ističemo i da te naše slavne dane ovako i obeležavamo - dodao je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da je želja gradske vlasti bila da se, manifestacijom "Dana slobode", obnovi sećanje na herojske dane i ljude koji su dali svoje živote za slobodu Beograda.

Foto: Tanjug

- Pre nekoliko godina doneli smo odluku da se 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ponovo obeležava kao datum od izuzetnog značaja za Beograd - rekao je on.

Dodao je da je sada napravljen iskorak tako će se od ove godine pa ubuduće, kroz manifestaciju "Dani slobode", osim tog datuma obeležavati i 1. novembar - Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

#Beograd

#Goran Vesić

#Manifestacija

'