AKTUELNO

Njegovi prijatelji i saradnici prisetili ga se sa setom.

Naš čuveni voditelj i humorista Milovan Ilić Minimaks rođen je 5. novembra 1938. godine u Lipnici pored Gruže. Novinarku karijeru započeo je u jednom listu, da bi kasnije prešao u radio, a potom i na televiziju. Kroz njegovu emsiju "Minimaksovizija" koja se emitovala na televiziji Pink prošlo je mnogo umetnika, a nakon tog gostovanja svi su postajali poznati.

Minimaks je preminuo 9. februara 2005. godine. Nakon transplantacije jetre 2004. godine u Univerzitetskoj klinici u Padovi njegovo zdravstveno stanje nikada se nije popravilo i preminuo je naredne godine.

Za sobom je ostavio ćerku Anu i sina Vladimira koju je dobio u drugom braku sa suprugom Biljanom, koja je takođe preminula. Iz prvog braka voditelj je imao sina Igora koji trenutno živi i radi u Americi. Njegov sin Vladimir Ilić - Ila poznati je reper.

Foto: TV Pink Printscreen

Upravo o Milovanu Iliću pričali su njegovi prijatelji, kolege i sin danas u emisiji "Premijera - Vikend specijal."

Minimaks je jedna izuzetna ličnost u svetu novinarstva - rekao je Minja Subota.
On je rođen u selu Lipnica kod Kragujevca, tačnije kod Gruže. Kao relativno mlad čovek došao je u Begorad, sam sa koferom i krenuo da gradi karijeru - ispričao je njegov sin Ila.

Foto: TV Pink Printscreen

On je imao milijardu žica u sebi, bio je spreman u stotom delu sekunde da da odgovor, da se uključi u štos u priču. Bio je takav profesionalac, imao je autoritet, dovoljno je da kaže šta želi, vi morate da ga pratite, mi smo se pronašli jedan na jedan, vrlo lako je išla naša saradnja - rekao je Minimaksov veliki prijatelj i dugogodišnji saradnik Big Lale.
Njemu je neostvarena želja bila da bude sportski komentator. Od malena je voleo da čita, da se obrazuje, da sluša radio, uvek je imao neki mali radio sa sobom - rekao je njegov sin.
Bio je radijski novinar i napravio je iskorak, stvorio je novi žanr koji nije postojao. Period kad se prvi put pojavio na televiziji, to je najsvetili period njegove karijere. Najveću popularnost je stekao na radiju u emisiji "Minimaks" - naveo je Minja Subota.

Foto: TV Pink Printscreen

Išli smo na utakmice, bio je veliki grobar, vozili smo bajs po ušću. Mi smo bili više drugari nego otac i sin. On je bio jedan veliki šmeker, laf, legenda velika - istakao je Ila.
Minimaks je u to vreme '94 bio naš najbolji i najpopularniji voditelj tih zabavnih emisija, a dolaskom na Pink emisije su dobile na popularnosti. Vrlo je precizan bio, pred početak emisije je sve bilo spremno, nije bilo mnogo prostora za greške, emisije su bile prijatne i lake. Bilo je zadovoljstvo raditi uz takvog velikana - rekao je Darko Arizanović producent televizije Pink koji je sarađivao sa Minimaksom.

Foto: TV Pink Printscreen

Emisijama je trebala reklama, ali kad dolazi Ceca, Arkan ili predsednik, nije trebala najava, to ide od usta do usta. Ja sam otkrio da je bolestan. Rekao mi je da ga nešto probada, ja sam ga odmah odveo da izvadi krv, krv je pokazala i rekao sam mu da ima žuticu. On je otišao sa ciljem da mu presade jetru, sakupio je novac. Ali je imao peh, ostavio je torbicu sa novcem i ukradeno mu je 6.000 maraka u to vreme. Po meni njemu ta jetra nije ni presađena. Moje mišljenje je da ga nisu ni otvarali, da mu presađivanje ne bi pomoglo, jer je to zahvatilo i pankeras i dalje... Kako tako brzo, presadili, dobio sepsu i ode - rekao je Big Lale.

Foto: TV Pink Printscreen

U poslednje vreme nije bio zadovoljan, osećao je i bolest, a nije bio zadovoljan jer su se njegove emisije odvijale u jednom vrlo jednostavnom okviru, a on je uvek želeo da ima neke sporedne radnje - naveo je Minja Subota.

Autor: R.L.

#Milovan Ilić Minimaks