AKTUELNO

Malo ko ga je znao kao takvog!

Danas se održava komemoracija Borisu Komneniću na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Tokom komemoracije ispoštovane su sve epidemiološke mere koja država nalaže.

Vida Ognjenović održala je govor na komemoraciji Borisa Komnenića.

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

- Boris Komnenić glumac protiv dosade. On je proživeo život vrhunske igre i istog takvog nemira, braneći svoju čovečnu volju da glumi očima i svešću izvan svakog zla. Od životnih nedoumica, intimne ranjivosti i drugih nevolja branio se ćuteći i svojom glumom. Boris je bio darovit u svemu. U istrajnom druženju, u bežanje u samoću, u nežnosti za svoju kćer, u odašiljanju i očekivanju svojih vesti i u diskretnom bolovanju. U svemu tome potpuno sam, ali uvek svoj. Branio je svoje veliko poverenje u moć umetnosti kojoj je pripadao. Verovao je da gluma mora biti istrajno buđenje usnulog čuda onda je ispražno ponašanje i obmana. Nije podgledao slabostima zanata. Zato ni u životu ni u glumi nije pratio prečice. Niti je ružnim rečima za druge pokušavao da skrene pažnju na sebe. Bio je glumac koji nije nametao lik svojim ulogama koje je glumi. Da oseti dah njihove slabosti i patnje. Kad god sam ga pozvala, odgovarao je "borim se, borim se i te kako". Zaslužio je da ga volimo nežno, kao što je i on voleo nas. Nije nagrađivan koliko je trebao svojom igrom i pojavom. Pre dva dana osvanula je čitulja "Osvetli nebo Boki", pridružujem se toj divnoj poruci - kazala je Vida.

Rođen je 1957. godine u Puli, ali se sa porodicom u ranoj mladosti preselio u Beograd.Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti i 1984. godine postao je član Narodnog pozorišta, gde je poslednjih godina bio prvak drame.Pored pozorišnih, odigrao je i više od 70 uloga na filmu i TV serijama.Simpatije najšire televizijske publike stekao je još krajem osamdesetih godina kao Aleksandar „Guza" Popadić u seriji „Bolji život".Dobitnik je više priznanja za rad, među kojima su Nagrada grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo 2009. godine, nagrada „Raša Plaović", godišnje nagrade Narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta i nagrada Filmskih susreta u Nišu.Glumio je i u popularnim TV serija „Vratiće se rode", filmovima „Bal na vodi", „Špadijer jedan život", „Gore-dole", „Montevideo, Bog te video".Film Tajvanska kanasta iz 1985. godine, Gorana Markovića, po mnogima je obeležio filmsku karijeru Borisa Komnenića - tumači lik četrdesetogodišnjeg nezaposlenog arhitekte, koji pored supruge, ima i mladu devojku Vanju.

Boris Komnenić je posle gimnazije, koju je završio u rodnom gradu, upisao Fakultet dramskih umetnosti, a član Narodnog pozorišta postao je 1984. godine, dok je njegova najpoznatija uloga na televiziji ona u seriji "Bolji život", kada je tumačio lik Saše Guze Popadića.

Autor: N. V. ; M.K.