AKTUELNO

Preminuo je u 88. godini.

Istaknuti reditelj Dejan Mijač je preminuo u Beogradu, a iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, potvrđeno je da nas je napustio istaknuti umetnik i akademik u 88. godini.

Mnoge je jako potresla vest o smrti ovog plodonosnog reditelja, koji nas je danas zauvek napustio, a za Kurir je o tome govorio glumac Tihomir Stanić, čiji je život ovaj reditelj obeležio.

On me je primio na akademiju, niko drugi me ne bi ni primio. Sve što znam od njega sam naučio. Obeležio je moj život u značajnoj meri, ali ne samo moj, nego svi glimci sa kojima je radio, a radio je sa mnogima, sigurno životno i profesionalnu karijeru mogu da označe do tog trenutka rada sa njim i posle. On je uticao na mnoge i mnogi su posle profesionalnog susreta sa njim napravili sve najbolje od svojih karijera. Jesam bio u kontaktu sa njim. Sećam se poslednjeg susreta sa njim. Čuli smo se nedavno i dugo pričali, ali ne mogu da otkrivam zašto me je zvao. On je bio najznačajniji reditelj, kreator jednog paralelnog univerzuma- rekao je Tihomir Stanić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Mijač obeležio je, i zauvek promenio život, još jedne zvezde domaćeg glumišta, Iskra Brajović, ćerke Voje Brajovića.

Kada sam bila devojčica, svoje pesme sam zapisivala u neke sveske kupusare, i tek ponekom ih pokazivala. Jedan od prvih iz te tajne družine bio je Dejan Mijač. A kada mu je tragično nastradala ćerka, mene desetogodišnjakinju je to toliko potreslo, ta zamisao da ostaneš bez deteta, da sam mu napisala pesmu, i dala tati da mu je preda. Sutradan je Dejan došao sa kompjuterom u naš dom. "Da ne pišem više na kojekakvim papirima, već da zbrajam stihove elektronski." Zavet da ću da nastavim da pišem i pored glume ("gluma je za lenje" govorio bi mi znajući moju nemirnu narav) sam održala. Svaki susret počeo bi pitanjem - Pišeš li još? Žao mi je, Dejane, što sad ne umem da sastavim pesmu, i što sa godinama reči beže od nas, a ne izlaze više iz srca na papir direktnom linijom. Vidimo se, jednog dana svakako. Do tad ću imati pravu pesmu za Tebe- ispričala je Iskra kako ju je Mijač podstaknuo da se bavi svojom strašću.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Mijač je rođen je 17. maja 1934, u Bijeljini u svešteničkoj porodici. Već 1935. porodica se, posle kraćeg boravka u Bijeljini, vratila u Valjevo, gde je 1944. završio osnovnu školu, a 1952. gimnaziju.

Autor: Pink.rs