AKTUELNO

Ja bih volela da nekad izvučem paricu, ali uglavnom ništa ne dobijem. Uvek pogrešnu stranu odmlomim, pa se onda nerviram - kaže pevačica.

Pevačica Dragana Radosavljević Cakana poznata je kao neko ko mnogo pažnje pridaje narodnim običajima, a svaki praznik tradicionalno proslavlja u krugu porodice. Cakana je za Pink.rs otkrila da ove godine mesila česnicu, budući da su joj deca na zimovanju, ali se ipak potrudila da napravi bogatu božićnu trpezu, uz pomoć svog supruga Nebojše!

PROČITAJTE JOŠ: DOMAĆICA ZA PRIMER! Dea Đurđević umesila česnicu, pa priznala: Parica mi uvek umakne

Foto: Pink.rs

- Ja ove godine nisam mesila česnicu. Deca su mi na skijanju, pa nisam imala ni potrebe. Ove Badnje večeri smo se mnogo veselili, a takva nam je bila i godina za nama. Sinoć smo sa društvom dočekali Božić u dobrom raspoloženju, a badnjak smo palili moj supurg Nebojša i ja. Kada je krenuo vatromet bili smo na terasi i uživali do kasnih sati sa prijatlejima - kaže Cakana za Pink.r i otkriva šta se sve nalazi na prazničnoj trpezi u njenom domu.

Foto: Pink.rs

- Sinoć smo do ponoći imali posnu trpezu. Od nekih riba, salata, krompir salata do posnih sarmi, paprika, pardajz čorbe. Posle ponoći smo jurnuli da jedemo. Zna se šta je za Božić na trpezi - pečenica, pečenje, podvarak, čvarci, pihtije. Pripremanje božićne trpeze oduzima mnogo vremena, ali uz malu pomoć supruga to nije problem - rekla je pevačica.

Foto: Pink.rs

Cakana otkriva da nema sreće kada je lomljenje česnice u pitanju, pa joj tako uvek zapadne prazno parče, dok uvek navija da paricu izvuče neko dete, jer kako kaže, za njih je to najveća sreća.

Ja bih volela da nekad izvučem paricu, ali uglavnom ništa ne dobijem. Uvek pogrešnu stranu odmlomim, pa se onda nerviram. Kad se lomi ta česnica uvek navijam da neko dete dobije paricu, to je nekako za njih najveća sreća - kaže pevačlca i otkriva kojem starom običaju su se ona i njena sestra posebno radovale kada su bile deca.

Foto: Pink.rs

Običaji se razlikuju od kraja do kraja, a kod nas se za Božić uglavnom dobijaju pokloni ispod jelke. Prijatelji i rodbina donose čarape, kućene papuče, rukavice, kape. Budući da je ova zima blaga, ne znam šta ćemo sa tim poklonima. (smeh) Ja sam kao dete navikla na ta božićna slavlja. Kada smo bile male, sestra i ja sećam se da je uvek bilo mnogo snega, uvek je bilo mnogo hladno, ali postojala je jedna igra za Božić, takozvano ''kozanje''. To moji unučići ne znaju, ali ja ću ih to naučiti. Ispod slame se kriju pokloni, novac i deca onda to traže. Nažalost, ja koja i te kako držim do tradicije zabpravila sam te stare običaje. Danas je mnogima čudno kada im se unese slama u kuću, ali ja i danas uvek unesem dve, tri kese, pa posle počistim. To su neki stari običaji, i onda mi i ne smeta haos u kući - rekla je Cakana za naš portal.

Foto: Pink.rs

Autor: M. K.

#Božić

#Dragana Cakana Radosavljević

#Česnica

'