AKTUELNO

Jelena Radanović, žena pevača Slobe Radanovića, jednom prilikom je ispričala da njen sin iz prvog braka Naum ima autizam i prve znake ovog razvojnog poremećaja primetila je kada je njen naslednik imao dve i po godine.

Jelena, naime, često putem Instagram profila odgovora na pitanja koja zanimaju njene pratioce u vezi sa ovom temom, a kako je otkrila planira u budućnosti da napiše i knjigu o tome.

- Da li Sloba ulaskom u život tvoj i tvoje dece doprineo da Naum bude bolje (srećnije, raspoložrnije...)? - glasilo je pitanje.

- Sigurna sam da ovo nije "politički korektan" odgovor, ali da jeste... Sloba je svojom ljubavlju popravio mnogo toga - odgovorila je Jelena.

Radanovićka je nedavno istakla da je Naum počeo da govori tek sa pet godina, ali ne tečno i razgovetno i da su najveći problem imali tokom njegove druge i treće godine.

Foto: Instagram.com

- Naum je počeo da govori sa pet godina i to uglavnom za svoje potrebe. Govor je štur, ali se smatra verbalnim autizmom. Do druge godine je sve radio, a onda se samo ugasio. Sa tri godine je bio ugašen. Bio je kao telo iz kog je neko isisao dušu. Radio je sve što ne treba da rade zdrava deca, a nije radio apsolutno ništa što bi trebalo da radi zdravo dete. Radili smo sve moguće detokse i protokole, razne alternativne tretmane, transplataciju matičnih ćelija... Uvek više stvari istovremeno. Od svega što smo radili očekivala sam pet posto samo, smatrajući da će ukupan rezultat da bude zadovoljavajući, ali čarobna pilula ne postoji - napisala je Jelena.

Na pitanje kako se sada dečak oseća i kako njegovo lečenje napreduje, rekla je:

- Super je, on je srećan dečak. Daleko od deteta urednog razvoja, ali daleko i od oblika autizma koji je imao pre pet godina. Sada je problem razumevanje govora i generalno razumevanje, ali sve što smo radili dalo je određen rezultat. Povremeno je hiperaktivan, spava odlično, voli da pliva. Autisti generalno vole vodu - otkrila je Slobina supruga.

Autor: M.K.