AKTUELNO

Manda će večno živeti kroz svoje uloge, ali i one koji ga vole i rado ga se sećaju i pominju.

Legenda srspkog glumišta, Milorad Mandić Manda, napustio nas je na današnji dan pre šest meseci.

Popularni glumac, koji je generacijama mamio osmehe na lice, preminuo je 15. juna na sceni Ustanove kulture "Vuk Karadžić", tokom izbođenja predstave "Petar Pan", u kojoj je tumačio lik kapetana Kuke.

Foto: Kobra

Prema rečima prisutnih, nakon samo 15 minuta od početka predstave, Manda je izašao na scenu, kada je odjednom pao na pod.

Svi su mislili da je to dao predstave, a onda su se u sali upalila svetla i bilo je jasno da nešto nije u redu.

Među prvima je na scenu iz publike istrčala Sloboda Mićalović, koja je sa ćerkom gledala predstavu, a zatim su se zavese spustile.

Ubrzo je stigla Hitna pomoć, ali i članovi glumčeve porodice, supruga Anastasija Anja Mandić, prva supruga Ksenija, kao i Mandina deca.

Foto: Pink.rs

Posle sat vremena reanimacije, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

U pozorište su polako pristizale Mandine kolege - Dragan Bjelogrlić, Branimir Brstina, Viktor Savić, ali i reditelj Milan Karadžić, koji su bili u šoku zbog ovog velikog gubitka.

Mandinoj sestri je po izlasku iz pozorišta pozlilo, te ju je na kraju odvezla Hitna pomoć.

Foto: Pink.rs

Foto: Andrej Nihil

Na komemoraciji u Narodnom pozorištu, 18. juna, okupili su se Mandina porodica, prijatelji, kolege, ali i svi oni koji su poštovali njegov lik i delo.

Foto: Andrej Nihil

Govore u njegovu čast držali su Anica Dobra, Radoš Bajić, Nikola Đuričko i Andrija Milošević, a kada su izašli najamlađi članovi pozorišta "Boško Buha", čiji je Manda bio upravnik, i oprostili se uz njega rečima "Zbogom, kapetane", prisutni nisu mogli da zadrže suze.

Foto: Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil

Manda je istog dana sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju.

Foto: Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil

Na čelu povorke, krst je nosio Mandin sin, a uz kovčeg su išli Bjelogrlić, Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Boda Ninković, dok je sliku pokojnog glumca nosio Aleksandar Radojičić.

Foto: Andrej Nihil

Nad grobom je, skrhan bolom, govor održao njegov drug sa klase, Boda i tako se poslednji put oprostio od kolege i prijatelja.

Hteo sam svašta da kažem, kažu nemoj šta će narod da kaže. Oni ga znaju kao Mandu a on je Milorad. A onda se setim našeg razgovora davne '85. Ti si bio tužan jer ti je otac bio bolestan, a više vremena si trošio da zaradiš za svoju porodicu. Naviru sećanja iz vežbaonice sa fakulteta, gde si sa koleginicom Brankicom i pokvario deo scenografije da bi nju pošetedeo. Da li da pričam o turneji u Švedskoj? Duda je potrošila sve na soli za kupanje, a ti si čuvao svaki dinar da bi kupio tehničku robu, koju si preprodao da bi tvoja porodica počela da živi. Da li da se setim skakanja ispred porodilišta? Radovalo se, vikalo... Tu bih možda završio, ali jutros si mi posalo glas. Jedan orao je na moj prozor sleteo i gledao me krupnim očima, oko šest ujutro. Bokice, opušteno, nije strašno, to je samo smrt. To si mi rekao. To je samo reč. Znam ja, Mando, da je samo reč, ali nešto možda znači. Samo mirno, neka teče... Možda si ti to shvatio u sredu pa si obukao kostim kapetana, krenuo si na put, negde iza duge. Milorade, samo mirno, reka teče... do sledećeg viđenja - rekao je Boda.

Foto: Andrej Nihil

Slavni glumac sahranjen je uz zvuke svoje omiljene pesme "Nesanica", ali i uz suze prisutnih i večni bol zbog njegovog odlaska.

Foto: Andrej Nihil

Manda će večno živeti kroz svoje uloge, ali o one koji ga vole i rado ga se sećaju i pominju.

Glumac je iza sebe ostavio prvu suprugu Kseniju, sa kojom ima čerku Mariju i sinove Marka i Filipa, i drugu suprugu Anastasiju, sa kojom ima sina Andriju.

Foto: Kobra

Omiljen među decom, ali i odraslima!

Manda je sa 21 godinom postao član beogradskog amaterskog "Eksperimentalnog dramskog studija", a šest godina kasnije, diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon diplomiranja postao je član beogradskog dečijeg pozorišta "Boško Buha", čiji je upravnik bio do kraja života. Od 1989. godine do 1995. je vodio je emisiju za decu "S one strane duge", što ga je uz Branka Kockicu, činilo najpopularnijim dečijim glumcem. Ostvario je brojne uloge, kako u pozorištu, tako i na televiziji i filmu.

Autor: M. Đurović

#Milorad Mandić Manda

#Smrt

#glumac

'