AKTUELNO

Iz nedelje u nedelju se broj obolelih povećava.

Zbog epidemije gripa raspust je za školarce produžen je za još dva dana, do 11. januara. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će se epidemiološka situacija pratiti, a da će u ponedeljak biti rešeno da li će se rasput još produžiti.

Epidemija je registrovana u Beogradu i u još pet okruga u Srbiji, a proglašena je na osnovu broja obolelih, koji je još u porastu.

Foto: Printscreen Youtube

-Nadzor nad gripom je odličan, a prijavljivanja novih slučajeva vrše se na nedeljnom nivou – izjavila je za televiziju Pink dr Dragana Dimitrijević, epidemiolog na Institutu za javno zdravlje Batut.

Kako je objasnila, epidemija se proglašava onda kada na nedeljnom nivou postoji više od 1.000 novih registrovanih slučajeva gripa, a upozorava da će broj obolelih još rasti.

Ove nedelje je za 60 odsto više obolelih u odnosu na prošlu.

- Virus gripa bolje preživljava na niskim temperaturama, tako da će se grip zadržati – izjavila je dr Leposava Garotić-Ilić, epidemiolog gradskog zavoda za javno zdravlje.

Zbog broja obolelih u porastu, doneta je odluka da se raspust produži. Međutim, kako je istakao savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević, svako odlaganje remeti školske aktivnosti, plan i program.

- U ponedeljak će se sagledati trenutno epidemiološko stanje, nakon čega ćemo doneti odluku da li će raspust još biti produžen. Ne znamo šta nas očekuje do ponedeljka, a ako raspust bude produžen, trajaće do kraja nedelje – izjavio je Blagojević.

I. P.

#Doktor

#Epidemija

#Grip

#Lekar

#Prehlada

#škola

'