AKTUELNO

Ekstremno niske temperature odnele su ljudske živote i u drugim zemljama u Evropi.

Zima i arktički mrazevi sa dvocifrenim temperaturama ispod nule koji ne popuštaju u Poljskoj doneli su novi crni dnevni rekord, pošto je 10 Poljaka umrlo od smrzavanja samo za poslednja 24 časa.

Foto: Tanjug

U susednoj Češkoj protekli vikend doneo je šest novih žrtava zime, u Slovačkoj odneo četiri života.

- Od 1. novembra od posledica smrrzavanja umrlo je ukupno 65 osoba. Tokom zime umire zbog smrzavanja prosečno 80 osoba. Ne zaboravite da možemo da im pomognemo. Samo pozovite broj 112 - apelovao je jutros Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

Iako su većina žrtava beskućnici, Centar upozorava Poljake da obrate pažnju i na starije sugrađane, bolesne i ljude koji su pripiti izašli u šetnju jer su i oni ugroženi.

Centar je apelovao na Poljake i da pripaze na grejne instalacije i peći pošto je otkako je 1. septembra počela grejna sezona već 24 Poljaka umrlo od trovanja ugljen monoksidom iz neispravnih peći, a Vatrogasna straža saopštila je da je samo od četvrtka 12 Poljaka stradalo u požarima.

Foto: Tanjug

Rekordno niske temperature u Češkoj tokom vikenda kada je izmereno na jugu čak i 34,6 stepeni ispod nule odnele su šest života, najviše u Pragu gde je nadjen mrtav, smrznut, jedan čuvar parkinga i trojica beskućnika.

Mraz je kosio živote i u Slovačkoj gde tokom vikenda na raznim krajevima zemlje četvoro ljudi nije preživelo mraz nezapamćen u nekim oblastima čak pola veka, među njima i jedan stariji Slovak koga su smrznutog našli gotovo pred vratima kuće u centralnoj Slovačkoj i 54-godišnja žena na severu Slovačke kraj Žiline koja se smrzla kada se prečicom preko livada vraćala kući.

Mraz i mirno vreme bez vetra pogoršali su i smog u centralnoj i južnoj Poljskoj i industrijskim oblastima istočne Češke i lokalne vlasti apeluju na građane da ne izlaze ako ne moraju.

U Poljskoj u kojoj čak 33 mesta spada u 50 s najzagađenijim vazduhom u Evropskoj uniji, a kraj Krakova, na jugu, smog je povremeno gori nego u Pekingu. Varšava i Krakov su zbog smoga omogućile danas svojim žiteljima besplatan gradski prevoz.

I u drugim delovima Evrope je slična situacija, od početka vikenda, u ledenom talasu koji je zahvatio ovaj kontinent poginulo je najmanje 33 osobe, uglavnom migranata i beskućnika, prenosi AFP.

Jake snežne oluje zahvatile su i Tursku, blokirajući Istanbul sa skoro 65 centimetara snega, a zatvorene su i mnoge škole u tom gradu. To je treći dan da je Istanbul blokiran, a zatvoren je i Bosfor zbog slabe vidljivosti.

Otkazane su stotine letova, više od 10.000 putnika koji nisu došli do Istanbula su smešteni u razne hotele, a otkazane su i sve ture trajektom.

U snežnoj oluji koja je zahvatila SAD od Misisipija do Mejna stradale su četiri osobe, prenosi AP.

Č.N.

#Evropa

#Poljska

#Slovenija

#Smrt

#smrzavanje

#Češka

#žrtve

'