AKTUELNO

Sve nadležne službe su na terenu 24 časa kako bi putevi bili očišćeni, a uslovi za saobraćaj bezbedni.

Jedna osoba iz Vranja je preminula od smrzavanja, još se traga za muškarcem iz okoline Niša, a do sada je u Srbiji zbog loših vremenskih uslova evakuisano više od 120 ljudi, javljaju mediji.

Zavejani putnici, lančani sudari, jaki snežni nanosi, kroz to su ovih dana prolazili građani Srbije, a niske temperature, slaba vidljivost, jak vetar i snežni nanosi i dalje stvaraju probleme, izazivaju zastoj ili obustavu saobraćaja.

Foto: Tanjug

U 11 opština u Srbiji je proglašena vanredna situacija - u Aleksincu, Blacu, Sjenici, Medveđi, Vladičinom Hanu, Novoj Varoši, Vlasotincu, Tutinu, Vranju, Crnoj Travi i Trgovištu, a načelnik Sektora za vanredne situacija Predrag Marić rekao je da je do sada evakuisano više od 120 ljudi, te da se taj broj iz sata u sat menja.

- Još uvek se traga za muškarcem koji je nestao kod Niša, a u potragu su se pored pripadnika Sektora za vanredne situacije, uključili Žandarmerija i meštani - rekao je Marić.

On je podsetio da je zabranjen saobraćaj na Dunavu i Savi, te da je Morava zaleđena, navodeći da su sve službe na terenu i da prate razvoj situacije. Marić je dodao da se situacija, kada je reč o selima koja su bila odsečena od sveta, menja iz časa u čas.

Foto: Tanjug AP

Mediji prenose da je čak 70 sela u Sjeničkoj opštini blokirano ogromnim nanosima snega i da ga ljudi tope kako bi za sebe i životinje obezbedili kakvu-takvu tečnost.

Na važnijim magistralnim i regionalnim putevima u nižim predelima saobraćaj se obavlja otežano i bez zastoja, međutim zbog niskih temperatura, poledice, slabe vidljivosti, jakog vetra i snežnih nanosa može doći do zastoja i obustava saobraćaja na deonicama državnih puteva prvog i drugog reda, upozorava AMSS.

Jak vetar na teritoriji Vranja izaziva visoke snežne nanose, takođe jak severozapadni vetar na putevima na teritoriji Zaječara stvara smetove, a saobraćaj se odvija otežano i usporeno uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Foto: Pixabay.com

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak kaže da je saobraćaj u Srbiji normalizovan, a danas i sutra bi trebalo da bude raščišćeno i 13 reginalnih puteva koji su ugroženi. Prema njegovim rečima, putari su na terenu, sve službe rade - oko 400 kamiona, 2.000 radnika i 330 mašina.

Uprkos nevremenu i niskim temperaturama, avio saobraćaj u Srbiji funkcioniše bez problema, letovi se ne odlažu, a kašnjenja mogu da budu izazvana samo usled docnje letelica sa drugih aerodroma.

Sa ledenim talasom bore se i migranti, neki od njih su spas našli u prihvatnim centrima, ali i dalje ima onih koji veruju da će im u parku ili barakama u centru Beograda biti bolje. Svi prihvatni centri u nadležnosti Komesarijata za izbeglice imaju dovoljno hrane i spremno su dočekali zimu, rekao je portparol Komesarijata Ivan Mišković.

Situacija u svetu i regionu zbog snega i ledenih dana nije bolja, u Evropi su u nevremenu stradale najmanje 33 osobe, zbog snežnih padavina i niskih temperatura u Turskoj je otkazano stotine letova, a snežna oluja zahvatila je i Kaliforniju, prenose agencije.

Inače, crveni meteo alarm je na snazi do četvrtka ujutro, a novi hladni talas nas, prema podacima RHMZ, očekuje u februaru.

S. P.

#Služba za vanredne situacije

#Sneg

#Srbija

#Zima

'