AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je gostujući u Dnevniku Televizije Pink poručio da komunalne službe spremene za predstojeći vikend kada se očekuju nove padavine i ledeni talas.

- Ekipe se trenutno nalaze u onim malim ulicama, ulicama drugog priorita. Onog časa kada je sneg prestao da pada i kada je završeno čišćenje ulica prvog prioriteta nivo pripravnosti je podignut na četvrti stepen. Na ulicama imamo 90 kamiona “Beograd puta” i 25 manjih vozila, to znači ukupno 115 vozila, a imamo angažovanih još 70 kamiona iz drugih komunalnih preduzeća. Angažovano je oko 270 radnika Beograd puta i oko 800 radnika iz drugih preduzeća, znači skoro 1.100 ljudi iz našeg komunalnog sistema - naveo je Vesić.

On je dodao da je nivo pripravnosti podignut na četvrti stepen tokom jutra kada je bila najava da će biti povećana količina padavina.

- Prva prognoza je bila da će biti svega dva centimetra snega, kada pada sneg mi čistimo ulice prvog prioriteta, to je hiljadu i osamsto kilometara ulica kojima ide gradski prevoz. Kada bude ponovo počeo da pada sneg vraćamo se na prvi prioritet - objasnio je Vesić.

Ukazao je da je bilo prolema na pojednim linijama, ali tako je uvek kada padne sneg, posebno u strmim ulicama.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je istakao da su komunalne službe spremne za vikend i da ostaju u četvrtom stepenu pripravnosti sve do ponedeljka, za vikend očekujemo oko 10 centimetara snega.

- Tada nas očekuje ledeni talas, to znači da će temperature biti ispod nule. Poledice će biti svih ovih dana. Spremni smo i uvek se izborimo sa svakim problemom kada je u pitanju zima - dodao je zamenik gradonačelnika.

Govoreći poseti turista za novogodišnje praznike, Vesić je rekao da se zvanični podaci očekuju u februaru, ali da je grad zadovoljan:

- Svi kapaciteti su bili puni, imamo oko 35.000 kreveta na teritoriji Beograda, ali sigurno imamo bar dva puta više kreveta koji nisu registrovani -

Vesić je ukazao da smo već u oktobru imali 12 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine. 13 odsto veći devizni prihod i 14 odsto više noćenja. Podestio je da je Beograd prošle godine imao zaradu između 28 i 30 miliona evra.

- Očekujemo da će ove godine ta zarada biti veća jer je turizam grana od koje Boegrad živi - rekao je Vesić i za sutra najavio otvaranje “Božićnog seoceta” kod Hrama Svetog Save.

Kako je dodao ideja je bila da se januara bude posvećen deci koje u Božićnom seocetu od 4. do 28. januara očekuju dečije prestave, koncerti…

Vesić je napomenuo da je program prilagođen verskim praznicima budući da se organizuje u saradnji sa SPC i ukazao da je u okviru Beogradske zime bilo gotovo 200 besplatnih manifestacija.

#Goran Vesić

'