AKTUELNO

Vest da su u naselju Žarkovo pronađena tri mrtva psa i džak sa raspalom kožom, a da je na stubu iznad nacrtan pentagram i ispisan naziv jedne sekte, uznemirila je sve.

Prema nekim informacijama u Srbiji ima više desetina hiljada članova sekte, a mnoge od njih se kriju pod maskom mnogih orgnaizacija.

Prof. dr Dijana Lazić Puškaš, neuropsihijatar, kaže da u većini slučajeva pripadnik sekte ne može da se prepozna, međutim zahvaljujući medijima neke od sekti su poznate javnosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Veliki je problem da li negde pripadamo ili ne. Svi imamo osećaj da pripadamo negde. Uvek može da se kaže da ta deca ili ljudi teže da nekome pripadnu. Oni koji ih prihvate, to je dobro – objašnjava Lazić Puškaš.

Ono na šta treba takođe obratiti pažnju, kada su sekte u pitanju i njihovi obredi, je i poruka koju oni daju nakon obreda. U ovom slučaju reč je o nacrtanom pentagramu, kaže Mijaljević.

- Što se samog obreda tiče, to je poruka nekim drugima. Oni na taj način pokazuju svoju snagu i koliko su snažni – kaže on, dodajući da postoji veliki broj sekti koje su u Srbiji poznate, a među njima su satanisti.

Foto: TvPink Printscreen

- Međutim, ne treba zanemarivati ni one koji imaju običaj da uznemiravaju ljude tako što kucaju na vrta, susreću ljude i zaustavljaju ih, ili umeju i da “haraju” po bolnicama i drugim institucijama – objašnjava Mijaljević.

Kako objašnjava, ti pripadnici sekti “love” ljude koji su u nekom problemu i nude im brošure i rešenje za sve. Nažalost, kaže Mijaljević, jako često umeju da ih pravare.

Dr Lazić Puškaš kaže da svako ima potrebu da pripada nekome, pa upravo su sekte te koje šalju poruku pripadnosti. Zbog svega toga, često se dešava da su upravo deca jako često njihova meta.

- Činjenica je da deca traže mnogo više nego što mi možemo da im pružimo. Ako se deca osećaju izgubljeno i za to obično okrivljuje roditelje, oni traže utočište – kaže ona i objašnjava da je važno da roditelji moraju da obrate pažnju na ponašanje deteta, naročito kada je u pubertetu.

- Tada raditelji za decu prestaju da budu bogovi, promene svoje ponašanje. Tu sada zavisi ko su autoriteti pored roditelji. U tim situacijama pored porodice, škola je jako važna u daljem razvoju deteta koje je laka meta za sekte – objašnjava ona.

Mijaljević takođe smatra da kroz više segmenata treba uraditi prevenciju.

- Najpre treba to uraditi obrazovno, kroz školske predmete i nauku. Takođe kada se oseti da će se desiti ovako nešto, onda neke institucije moraju da reaguju preventivno. Na kraju i represivno, tako što će da se uvedu određeni članovi zakona koji bi sankcionisali nedozovoljeno ponašanje – smatra Mijaljević.

#Sekta

'