AKTUELNO

Skupština Srbije usvojila je novi Zakon o turizmu kojim se omogućva veća zaštita korisnika turističkih usluga, ali i smanjuje siva ekonomija.

Zakon koji će se u punoj meri primenjivati od septembra, naterao je jednog preduzetnika da pokrene prvi legalni sajt za elektronsku rezervaciju smeštaja u našoj zemlji, I tako olakša posao I ugostiteljima I turistima.

Internet rezervacioni sistemi iz inostranstva poslednjih godina značajno su promenili turizam u Srbiji, pošto se mnogi ugostitelji odlučuju za izdavanje smeštaja preko njihovih sajtova, iako za to ne plaćaju porez.

Kako bi smanjio rad na crno, preduzetnik iz Sokobanje Vojkan Nikodijević, koji se godinama bavi turizmom, došao je na ideju da napravi prvi srpski elektronski booking.

-Znao sam da će novi Zakon o turizmu kad-tad stupiti na snagu i da vlasnicima smeštaja više neće biti potrebni posrednici za izdavanje, već da će sve novčane transakcije raditi sami, preko interneta. Skoro godinu dana sam radio na ovom sajtu i posle brojnih provera od strane čip karda i banaka, usledila je dozvola za rad. Dakle, sada www.ebooking.rs radi sve umesto ugostitelja - kaže Nikodijević, vlasnik portala www.ebooking.rs.

Foto: Privatna arhiva

Prednost je i to što jedino preko ovog sajta za elektronsku rezervaciju smeštaja mogu da se rezervišu i objekti koje se izdaju putem subvencionisanih vaučera koje deli Ministarsvo turizma.

- Ugostitelji i stanodavci sa teritorije cele Srbije mogu da se prijave na sajt, ostave lične podatke I postave svoj smeštaj. Što se turista tiče, oni se takođe prijave, zatim odaberu datum dolaska I odlaska, rezervišu smeštaj, nakon čega potvrđuju rezervaciju. Portal www.ebooking.rs jedini je sajt ovog tipa u Srbiji koji radi legalno, jer na svaku transakciju plaća porez državi.“ - kaže Vojkan Nikodijević, vlasnik portala www.ebooking.rs.

A od 1. Jula sva fizička lica će paušalno plaćati porez, zbog čega je ovaj elektronski booking od velikog značaja – za turiste, stanodavce, ali i za državu, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Ono što je dobro jeste da se polako kreiraju takvi internet distributivni sistemi u Srbiji, gde su naši vlasnici turističkih agencija ili ugostiteljskih objekata, sarađujući jedni sa drugima, shvatili da je to budućnost i rade na tim rešenjima sa ciljem da što više turista privuku u Srbiju, ali i na pravi način predstave svoju ponudu. Jedna stvar je kada to predstavljate preko internet distributivnih sistema na koje nemate mogućnosti da utičete kako ćete postavljati slike i tekstove, a druga stvar je kada to radite sami. U skladu sa tim očekujemo da će se povećati zainteresovanost i stranih i domaćih turista, i da će to uticati na povećanje turističkog prometa. - kaže Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nepisano pravilo kaže da je najjeftinije rezervisati odmor na internetu, dok ono zlatno glasi - na put nikako ne krećite bez unapred rezervisanog smeštaja.

#Sokobanja

#Turizam

'