AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd raspisao tender za modernizaciju sistema svetlosne signalizacije na oko 300 raskrsnica na uličnoj mreži Beograda.

- Ovaj posao, čija je vrednost 2,3 milijarde dinara, biće sproveden u tri naredne godine, a oprema koja će se ugrađivati na uličnoj mreži predstavlja poslednju reč tehnologije u ovoj oblasti i ostvarivaće velike uštede u električnoj energiji, što će ovakav sistem činiti održivim. Ove raskrsnice biće pod kontrolom centralnog sistema i njima će se upravljati iz jednog centra, a sistem će menjati režim rada na osnovu promena saobraćajnog opterećenja – poručio je zamenik gradonačelnika.

On je rekao da će posledice uvođenja ovog sistema biti kraće vreme putovanja i smanjenje saobraćajnih gužvi.

- Jedna od karakteristika ovog sistema adaptibilnog upravljanja saobraćajem jeste davanje prioriteta vozilima javnog prevoza. Svaki tramvaj će biti opremljen Stream OBU (On Board Unit) jedinicom koja koristi GPS za određivanje pozicije i mobilnu mrežu za slanje podataka centralnom sistemu. Ovi podaci se prosleđuju semaforskim kontrolorima i utiču na paljenje zelenog svetla u cilju davanja prioriteta tramvajima - objasnio je Vesić.

On je najavio da će tender biti otvoren 16. avgusta 2019. godine.

- Svetska iskustva gradova koji su uveli ovakav sisteme govore da očekivani efekti uvođenja adaptibilnog sistema upravljanja saobraćajem ostvaruju se vremenskom uštedom od 15 do 20 odsto u odnosu na stanje pre uvođenja ovakvog sistema - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'