AKTUELNO

Smrt od ovog narkotika najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Opasna droga “Ajs”, za koju stručnjaci tvrde da je deset puta jača i razornija od kokaina, pojavila se na području Bosne i Hercegovine.

Policija je zaplenila sedam grama te droge u Bjeljini, uhapšene su tri osobe, dok se za još šest traga. U BiH su mnogi u strahu od nove pošasti, droge “Ajs” ili “Kristal met”.

Istraživanja pokazuju da osoba koja konzumira ovu drogu može da ostane budna i hiperaktivna do 24 sata, a u nekim slučajevima i do nekoliko dana.

Foto: TvPink Printscreen

- Mnogi naši pacijenti vrlo često govore da su ovu drogu probali, ne navodeći u kojim zemljama i kada. Nije tajna da se ona kod naših pacijenata i kod korisnika najčešće nalazi u situacijama kada se šmrče, guta, čak ubrizgava ili stavlja u cigarete, u nekoj od različitih formi i na taj način izaziva jednu vrstu vrlo poželjnog efekta – rekla je za Pink Svetlana Vučetić Arsić, specijalista za bolesti zavisnosti.

Foto: TvPink Printscreen

Posledice konzumiranja ove droge su, kažu stručnjaci, fatalne.

Arsić kaže da su posledice za osobu samo na prvi pogled afirmativne i da ona oseća puno snage i energije.

- Smatra da je dobro raspoložena. Dolazi do porasta krvnog pritiska, pulsa, bliskosti sa ljudima. Ono što je upozoravajuće je da ona izaziva psihičku zavisnost, da te osobe pri naglom ukidanju postaju depresivne. Činjenice kažu da je ova droga vrlo opasna i da suštinski napada kardiovaskularni sistem – upozorila je Arsić.

Zbog toga što je “Ajs” nedavno otkriven u regionu, mnogi su u strahu da ne stigne i do nas.

Inspektor Stevan Đokić ističe da su meta ove opasnosti svi, a pogotovo mladi.

Foto: TvPink Printscreen

- Na meti su svi korisnici, zato što je taj “Ajs” ili “kristal met” dosta povoljniji i jeftiniji od kokaina i veliki je problem što sam marketing za tu drogu je jak. Tu pričamo o zemljama u okruženju, mada nije isključeno da će ta droga doći i kod nas. Sam “Ajs” izgleda poput malih kamenčića, kao led, zato je i dobio ime “Ajs” – objašnjava Đokić i dodaje da se ova droga zagrevanjem dovodi u tečno stanje.

Smrt koja završava ovu priču najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom, zaključuju stručnjaci.

Foto: TvPink Printscreen

Ova vrsta droge se prvi put pojavila na američkom tržištu devedesetih godina, a u Australiji je ove godine zaplenjena rekordna količina od 1,6 tona, čija je vrednost procenjena na više od milijardu dolara.

Pročitajte još: JAVNOST POTRESAJU VESTI O SMRTI MLADIH - Sutra je Međunarodni dan svesnosti o predoziranju drogom (FOTO)

#Droga

#Srbija

'