AKTUELNO

Nagli prelazi i te kako mogu uticati na naše psihičko ponašanje, ali i na pojavu prehlade, upozoravaju lekari.

Drastična temperaturna razlika koja nas je danas zadesila, rezultat je hladnog fronta koji je sa zapada prešao na teritoriju naše zemlje. Nagli prelazi i te kako mogu uticati na naše psihičko ponašanje, ali i na pojavu prehlade, upozoravaju lekari.

Promene utiču i na zdrave ljude

Naime, temperaturni šok koji je nastupio teško podnose čak i zdravi ljudi. Usled kiše i visoke vlažnosti vazduha zdravi građani mogu da osete simptome kao što su pospanost, nevoljnost, gubitak energije, ponekad i vrtoglavicu i glavobolju.

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima, jer može doći do pogoršanje stanja osnovne bolesti u vidu ubrzanog rada srca i porasta krvnog pritiska. Nagla promena vremena izaziva veću učestalost srčanih i moždanih udara, prehlada i astmatičnih napada kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika.

Kako se prilagoditi

Na vremenske oscilacije, u većoj ili manjoj meri, reaguju svi, ali ih najteže podnose hronični bolesnici. Uprkos redovnom sprovođenju propisane terapije, simptomi osnovne bolesti se pojačavaju. Zanimljivo je da prilagođavanje na nove, niže temperature može potrajati danima, pogotovo kod starijih lica. Lekari preporučuju laganiju ishranu sa mnoštvom voća i povrća.

Usled promena vremena relativno zdrave osobe često ne znaju da kažu zašto imaju tegobe i tada se preporučuje da odu na detaljan lekarski pregled kako bi se ustanovilo da li se radi o početku nekog oboljenja. Lekari preporučuju i dovoljno sna, fizičku aktivnost i svež vazduh, kao i da je važno da se shvati da je nagla promena vremena prolazna.

Danas svežije, mestimično sa kišom i pljuskovima

U Srbiji će danas biti svežije, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je RHMZ. Ujutru i pre podne na severozapadu i zapadu, posle podne u centralnim, a uveče i u toku noći i u ostalim delovima Srbije očekuje se naoblačenje i osveženje. Vetar će biti slab i umeren, jugoistočni, u skretanju na umeren i jak severozapadni. Najniža temperatura od 8 do 22, najvisa od 22 na severozapadu do 32 stepena na istoku i jugoistoku.

U Beogradu će biti osetno hladnije, sa najvišom temperaturom do 25 stepeni. Naoblačenje i osveženje se očekuje kasno posle podne, a uveče će padati slaba kiša. Vetar će biti umeren i jak, severozapadni, a najniža temperatura će se kretati oko 19 stepeni.

#RHMZ

'