AKTUELNO

Kazna za zloupotrebu pirotehnike do 150 hiljada dinara ili mesec dana zatvora.

„Dečak ostao bez oka zbog raketice“, „Stalili psu petardu u usta“, samo su neki od naslova prethodnih dana koji govore o strašnim posledicama raširene upotrebe i slobodne prodaje pirotehničkih sredstava. U Novom Sadu je održan i protest zbog petardi.

Ni minus deset, vetar i sneg nisu sprečili neformalnu grupu Dva minuta tišine da u Novom Sadu četvrti put za mesec dana protestuje zbog petardi.

Vladimir Jovanović Vava, jedan od organizatora grupe Dva minuta tišine kaže da je iz godine u godinu pirotehnika je sve moćnija, a mašta onih koji je zloupotrebljavaju sve monstruznija i da je zbog toga potrebna strožija primena Zakona o javnom redu i miru sa pojačanim patrolama policije.

U skupštinskoj proceduri je Predlog zakona o javnom redu i miru koji predviđa strožije sankcije za zloupotrebu pirotehnike, novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara ili zatvor od 30 do 60 dana.

Kampanja "Stop petardama" grupe građana Dva minuta tišine trajaće do 15. januara jer kažu da se i dalje mora apelovati, pre svega na roditelje da prestanu deci kupovati petarde tokom praznika.

Autor: TV Pink

'