AKTUELNO

Arno Gujon, predsednik Udruženja "Solidarnost Kosovo" prvi put je na Kosovo došao 2004. godine, a deceniju kasnije se doselio u Srbiju.

Za Srbiju me vezao susret sa Srbima, upoznao sam dušu naroda i ljude i zbog toga sam poželeo da se preselim ovde - rekao je Arno Gujon gostujući u emisji "Svitanje" na RTV Pink.

- U detinjstvu sam se osećao blisko sa Srbima koji su bili žrtve nepravde- rekao je Arno objašnjavajući da je odlučio da osnuje organizaciju koja će pomagati Srbima na Kosovu i Metohiji zahvaljujući pričama oca i dede o francusko-srpskom prijateljstvu.

Organizacija "Solidarnost Kosovo" je do prvu pomoć u Srbiju donela 2004. godine, kada je Arno zajedno sa bratom osnovao organizaciju kako bi uradio nešto konkretno za ljude u ovom delu Srbije.

Do sada je to udruženje Srbima na Kosovu donela četiri miliona evra pomoći, odnosno čak 40. konvoja.

- Srbi na Kosovu ne znaju šta ih čeka, i kakvu perspektivu imaju, ali imaju puno dece i želju da ostanu tamo. Nama je vilj da im damo mogućnost da sami sebi stvaraju budućnost-rekao je Arno, ukazavši da je ove godine "Solidarnos" Srbima na Kosovu donirala 80 ovaca.

Kako je kazao, dešavalo se da on bude jedini koji će posetiti zabačena sela na Kosovu i Metohiji. Ljudi su srećni, oni i ne očekuju materijalnu pomoć, dovoljno im je da ih neko poseti, ukazao je Arno.

Organizacija ima 10 volontera i oko 10.000 donatora iz Francuske.

Arno se oženio se Srpkinjom, koja je rođena u Francuskoj i kaže da su njegovi prijatelji odmah znali da dolazak u Srbiju nije mladalački hir, već njegov životi put. Nije mu bilo ni lako da naučiti jezik, ali sada sasvim tečno govori srpski .

Anro je 2015. godine postao državljanin Srbije, a godinu dana kasnije je dobio dobio Sretenjski orden.

S. M.

#Emisija Svitanje

#Francuska

#Kosovo

#Srbija

'