AKTUELNO

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević izjavio je danas da Savet za zapošljavanje Grada Beograda nastavlja sa radom i da su vidni rezultati kada je reč o smanjenju stope nezaposlenosti poslednjih godina.

– Stopa nezaposlenosti na teritoriji Beograda je 8,9 odsto, odnosno nezaposlenih trenutno ima 66.142. Podsetiću vas, pre pet godina kada smo počeli s radom, taj broj je bio više od 150 hiljada. Rezultati su više nego dobri. Danas u Beogradu imamo fabriku ideja Naučnotehnološkog parka, a naši preduzetnici na brži i lakši način dobijaju subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje, Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije i naravno Sekretarijata za privredu kao nosećeg organa uprave u svim aktivnostima saveta. Sarađuje se, dakle, i na republičkom i na gradskom nivou – naveo je Petronijević.

Foto: Beograd.rs

Cilj današnje sednice saveta, dodao je Petronijević, jeste da se pripreme programi za narednu godinu. Mnogo je radionica u planu, a tradicionalna „Znanjem do cilja” postala je i onlajn radionica. Prezentacije će i dalje biti organizovane na sajmovima, gde će se promovisati sve što je pozitivno.

– Obrazovanje je jedna od ključnih stvari. Sledeće godine će se akcenat staviti na rad sa Sekretarijatom za obrazovanje u cilju stvaranja centara za obučavanje, kako bi ljudi stekli nova znanja i veštine ili se prekvalifikovali i na taj način lakše došli do posla – istakao je Petronijević.

Foto: Beograd.rs

Privlačenje stranih investicija, dalja ulaganja u turizam, ali i ulaganja u poljoprivredu i IT sektor još su neki od akcenata u daljem radu kako bi Beograd bio još bolje mesto za život i mladi ostali u njemu. 

Kako je zaključio Petronijević, krajnji cilj je ispod pet odsto nezaposlenih u glavnom gradu.  

#stopa nezaposlenosti

'