AKTUELNO

Princ Hari i Megan Markl iznenadili su prošle nedelje javnost odlukom da će se povući sa dužnosti "viših" članova kraljevske porodice i postati finansijski nezavisni. Afera "Megzit" od tada ne prestaje da trese britansko poluostrvo, ali i ceo svet.

Njihova objava je, prema nekim izvorima, povredila kraljevsku porodicu, a u ponedeljak je sazvan i “krizni sastanak” kod britanske kraljice Elizabete Druge, nakon kojeg je saopštila da se saglasila sa željom Harija i Megan da vode nezavisniji život, te da je dogovoren prelazni period tokom kojeg će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji.

Foto: Tanjug AP/John Stillwell/Pool Photo

Očigledno je da je Megan potpuno drugačija od svega što je kraljevska porodica imala u svojoj istoriji i da je jedna snažna ličnost koja je rešila da se osamostali, prethodno pokupivši svu slavu, kaže Vesna da Vinča, novinarka i spisateljica.

- Već su u planu neki poslovi Megan i Harija sa Džordžem Klunijem i Oprom Vinfri, budući da su rešili da se osamostale – kaže da Vinča. Inače, oni žele da se odreknu kraljevske apanaže koja čini samo pet odsto njihovih zvaničnih troškova.

Ostalo im plaća Harijev otac, princ Čarls, od prihoda sa svojih privatnih imanja. Istovremeno će troškovi njihovog osiguranja, budu li živeli na dva kontinenta, znatno porasti, a to plaćaju poreski obveznici, baš kao što su platili 2,4 miliona funti za nedavnu obnovu njihove rezidencije.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući to kako je kraljica reagovala nakon kriznog sastanka, da Vinča kaže da se Elizabeta Druga već susretala sa skandalima u porodici, te da je uspevala da sa njima izađe na kraj.

- Tako je i juče nastupila, vrlo nežno, sa određenim žaljenjem što će Megan i Hari otići. Dala im je mogućnost da se prilagode, pa ćemo videti šta će biti – kaže da Vinča. 

Interesantan je, kako kaže, način na koji je Megan “uvela u ljubav” Harija. Oni su se sreli u soko klubu, naizgled slučajno, iako postoje svedočenja njenih prijateljica da se Megan spremala da ga upozna.

- Pojavile su se izjave njenih menadžerki koje kažu da se Megan pravila da nije prepoznala Harija i slično. Očigledno je da je ona neverovatan stvor i da uradi sve što reši. Mislim da je jedna od najsnažnijih ličnosti – kaže da Vinča. 

Profesor doktor Jovan Marić, neuropsihijatar, ističe da “kruna” gleda 20-30 godina unapred, te da je kraljica, venčanjem Harija i Megan, razmišljala o Africi, kontinentu koji buja, a odakle je Megan poreklom. 

Foto: TV Pink Printscreen

Neuropsihijatar smatra da Megan vlada svojim emocijama, budući da je glumica, a umetnost se temelji na emocijama. S druge strane, da Vinča smatra da Megan ne gaji mnogo emocija prema Hariju. 

Ovakvih slučajeva istorija je puna i prepuna, navodi Nebojša Damnjanović, istoričar. Podseća da je Franc Ferdinand zasnovao tzv. “morganatski brak” sa češkom groficom. 

- Bilo mu je dopušteno da oženi nekoga ko nije vladarskog roda, ali da se zapiše i konstatuje da deca iz tog braka ne mogu biti deo dinastije – navodi Damjanović, dodajući da ustanovu ovakve vrste braka nemaju svi. 

#Megan Markl | Meghan Markle

#Novo jutro

#Princ Hari od Velsa | Prince Henry of Wales

'