AKTUELNO

Tim niški lekara na klinici za kardio transplantacionu hirurgiju uradio je jedinstvenu transplataciju bubrega – otac je donirao bubreg sinu, a specifično je to što je organ donora imao netipičnu građu.

Život Gorana Miloševića (35) iz Ražnja poslednjih meseci bio je pravi pakao. Kaže da je borba sa starim bubregom trajala dugo i bila mukotrpna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mesecima sam bio na hemodializi i primao sam još neke terapije, a to je trajalo četiri puta dnevno i bilo je pravo mučenje za mene – rekao je Milošević za Pink.

Nekoliko dana nakon transplatacije, bubrezi rade zadovoljavajuće, i on jedva čeka da izađe iz bolnice.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada mogu normalno da živim, da radim i funkcionišem kao kada sam bio zdrav – dodaje Milošević.

Njegov otac, Branislav Milošević, kaže da oseća da je učinio veliku stvar, jer je svom sinu podario novi život – bez boli i patnje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja sam sada srećniji više nego kada se moj Goran rodio. Ovo mu je sad drugi, bolji život – rekao je otac Branislav sa suzama u očima.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Dragan Milić direktor klinike za kardiohirugiju KC Niš kaže za Pink da je ova translatacija posebna i da se dosta razlikuje od drugih.

- Specifičnost ove transplatacije što je bubreg imao anatomsku malformaciju, to znači da je imao dve renalne arterije i dve renalne vene i to je bilo tehnički zahtevnije. Operacija je protekla fanstastično – kazao je Milić.

Asistent na Klinici kardiohirugiju KC Niš Mlađan Golubović  trajala je oko pet sati

Foto: TV Pink Printscreen

- Dva dana nakon operacije imamo fantastične rezultate i svi smo zadovljni – rekao je Golubović.

Od početka rada na ovoj klinici urađeno je 40 transplatacija bubrega, a očekuje se kompletna oprema za tipizaciju tkiva pa će ova klinika da postane jedini transplatacioni centar u Srbiji.

#bubreg

'