AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon posete renoviranoj Osnovnoj školi "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu, rekao da do ovog sekunda nema slučaja zaraženih koronavirusom na području Srbije.

Vučić je građanima poručio da ne nasedaju na provokacije i da zaraženih nema.

- Imali smo neke slučajeve, to bih zamolio ljude da ne rade, zvali su i govorili da su bili na području Italije, a onda se ispostavilo da nisu. Nemojte da maltretirate lekare i svoju zemlju - kazao je Vučić.

Vučić dodaje da je to rekao jer je i time morao da se bavi.

- Imali smo i sumnju na neke strane državljane, svi su negativni... Molim ljude za disciplinu - rekao je Vučić.

Povodom optužbi Vuka Jeremića vezane za koronavirus Vučić je kazao da je naša zemlja uradila sve što može, za šta je dobila i pohvale SZO.

Vučić je rekao da je koronavirus poput gripa i da su najugroženiji muškarci stariji od 80 godina, a koji imaju neku hroničnu bolest.

- Umesto epidemije, to je infodemija, svako nešto izmisli i to kaže. Ja sam video kako su nam oni ugasili fabrike, svetlo na KiM, ugasili nam Crnu Goru - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Posebne jedinice policije u Šidu zbog migranata i mira građana

Dodatne i posebne jedinice policije od sutra će biti prisutne u Šidu, kako bi u potpunosti uspostavile bezbednost i javni red u tom mestu, u kojem se poslednjih dana dešavaju incidenti sa migrantima, rekao je Vučić. Vučić je novinarima rekao da poslednjih nekoliko dana građani u Šidu imaju problema zbog, kako je rekao, nervoze kod migranata, koji su počeli da upadaju u kuće i imanja i da je zbog toga zamolio ministra policije Nebojšu Stefanovića da pošalje posebne jedinice policije, u Šid. "Vidim da su ljudi u Šidu vrlo uznemireni jer im upadaju sve češće u kuće i na imanja. Zato sam zamolio Stefanovića da pošalje posebne jedinice policije, bilo žandarmerije ili neke druge specijalne jedinice da zavedu red u Šidu, obezbede mir i da ne budu taoci broja migranta koji čekaju da pređu na teritoriju Hrvatske", rekao je Vučić. Vučić je istakao da će policija obezbediti mir za sve građane Srbije i Šida. "Od sutra možete očekivati značajno povećanje snaga javnog reda i mira koji će upostaviti bezednu zonu za sve građane Šida", rekao je Vučić.

Kurti neka te trikove drugima prodaje

Odgovarajući na pitanje o delimičnom ukidanju taksi od strane Prištine, Vučić je rekao da je specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel potpuno u pravu kada kaže da SAD ne podržavaju "polumere" kosovskog premijera.

- Te trikove Kurti neka izvodi nekom drugom. Dan uoči moje posete SAD smislio je da ukida takse, da ja ne bih imao temu tamo. Smislio je da će se takse ukinuti dan pre mog boravka u Berlinu, sedam dana pre njegovog i dva dana pre velikog samita u Beču - prokomentarisao je Vučić, kako kaže, pokušaj Kurtijeve prevare.

Smislio je Kurti, dodaje Vučić, da ukine takse na sirovine, zato što pšenicu dobija jeftinije od Severne Makedonije, jer to traže albanski biznismeni kako bi mogli da prave jeftinije testo.

Ali srpske finalne proizvode, čokolade, keks i prašak, to ga ne interesuje, gde bi Srbi napravili profit. Je l si to sam smislio ili ti je neko pomogao?

Dodao je da će Srbija da sačeka i vidi šta će dalje biti.

Mi ćemo da čekamo, kada budu ukinuli takse, mi ćemo da razgovaramo. Naše je da budemo strpljivi

Odgovarajući na pitanje o namenskoj industriji Vučić je rekao da je bio težak sastanak.

Želimo da osnažimo namensku industriju da ne bismo morali da kupujemo iz inostranstva opremu neophodne za vojsku, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da po prvi put počinje serijska proizvodnja sistema "pasars".

- Pogledajte šta se zbiva oko nas u vezi naoružavanja. Svima Srbija smeta, a Hrvatska kupuje rakete koje pogađaju tenk. Mi ćemo praviti vrhunske reaktivne oklope za naše tenkove, a pošto oni to znaju, spajk znači da mogu da pogode sa neba - naveo je Vučić.

Srbija prvi put proizvodi serijske stvari koje su potrebne vojsci

Predsednik Vučić dodaje da se naoružavaju sve zemlje u okruženju, kao i da Pasars ulazi u serijsku proizvodnju.

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu preneo da je sastanak koji je ranije danas imao sa predstavnicima namenske industrije, bio težak, uz primebdu da, pored korona virusa, migrantske krize i situacije u regionu, ako se pogleda šta se zbiva oko nas po pitanju naoružavana, svi govore o Srbiji i svima Srbija smeta.

- Ja ću u narednih 15 dana posetiti valjevski Krušik koji je bio pogođen raznim lažima. Krušik ćemo da sačuvamo, njihovi proizvodi su trenutno najtraženiji - naglasio je Vučić i dodao da će država dodatno da se uključi da bismo mogli da guramo napred.

Vučić kaže da Srbija počinje prvi put da proizvodi serijske stvari koje su potrebne vojsci.

- Mi ćemo, uz dodatna ulaganja, i današnjim u Tehničko-remontni zavod 'Čačak' praviti vrhunske tzv. reaktivne oklope za naše tenkove. 'Spajk', pogađa sa neba, u kupolu koja obično nije zaštićena. Idu dotle. Imaju i tri oklopna bataljona snabdevena moćim 'patrijama' -rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će se dodatnim finansijskim sredstvima pomoći sve fabrike namenske, kao i kupovinu njihovih proizvoda, te da će se osetiti "sveža injekcija" i da 11.000 zaposlenih u toj industriji neće imati razloga za brigu.

Predsednik Srbije je kazao i da je MMF rekao da je sve urađeno šta treba i da zbog toga Srbija ide napred.

- Ako bude za sve para, onda neće biti ni za koga - naglasio je Vučić i objasnio da budžet nije ćup i da novac mora racionalno da se raspoređuje.

Vučić je istakao da će se boriti za povećanje plata.

- Ja ujutru odoh u Vašington, nadam se da će biti dobro za Srbiju - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'