AKTUELNO

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi izjavio je da se nada da će kosovske vlasti razmisliti o tome kakve će potencijalne posledice imati na odnos Amerike sa Kosovskim snagama bezbednosti.

Delavi, međutim, nije negirao da su Ambasada i SAD u proteklih devet godina, od proglašenja kosovske nezavisnosti, blisko sarađivali sa nadležnima na formiranju oružanih snaga.

- Prošle godine imali smo 200 prilika za obuku koje smo sproveli sa Kosovskim bezbednosnim snagama. Održali smo sedam velikih vežbi. Mi smo, putem našeg Ministarstva odbrane, radili sa KSB na razvijanju tranzicionog plana za prelazak BSK u Oružane snage Kosova- naveo je, te dodao da je deo američkog Ministarstva odbrane pod nazivom DIRI radio na tome, te dodao da stoga, stvaranje Oružanih snaga Kosova je cilj ne samo Kosova, već i SAD.

- Ono čemu se nadam je da će kosovska vlada, njeni zvaničnici i parlament Kosova stati na trenutak i razmisliti o tome što rade i kakve će potencijalne posledice to imati na naš odnos sa Kosovskim snagama bezbednosti, na šta smo upozorili u saopštenju - rekao je Delavi.

Američki diplomata je rekao da misli da je bitno osvrnuti se i na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je prošle nedelje rekao da ukoliko se "mandat KSB sada razvije na način kako je predloženo, NATO će morati da razmotri svoj nivo angažovanja, pogotovo na polju razvoja kapaciteta".

Ovo, kazao je, na neki način na njega deluje otrežnjujuće, zato što veruje da bezbednost Kosova "leži u kvalitetu partnerstava sa SAD, članicama NATO i drugim državama.

- Stoga, ja bih bio veoma pažljiv- istakao je Delavi s nadom da će, kako je rekao kosovske vlasti "uzeti vazduh" i pokrenuti napore na obezbeđenju široke podrške zajednica na Kosovu za ovaj korak i raditi na način o kojem smo uvek do sada razgovarali.

#Kosovo

#SAD

#ambasador

'