AKTUELNO

Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova, izjavio je američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, ne isključujući mogućnost i podele Kosova, ali o tome, kaže, ne želi da govori.

Gostujući u emisiji Rubikom KTV-a, Delavi je na pitanje o mogućnoj podeli Kosova, rekao, za razliku od nedavne izjave da podela Kosova nije opcija, sada odgovara da ne može da priča o nečemu što bi, kako je rekao, moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Naveo je da se američka politika prema Kosovu nije menjala.

- Što se tiče američke podrške Kosovu, nema nikakvih promena. Naša posvećenost Kosovu je od dvadesetih godina bila nepromenjena i nema nikakvog znaka da nova administracija planira bilo kakvu promenu  rekao je Delavi.

Na insistiranje da li iskljlučuje mogućnost podele Kosova, ambasador kaže:

- Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanja - istakao je Delavi.

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

- Izvinjavam se. Vi ste vrlo kreativni i ja kada razgovaram sa nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ja ne želim da nerviram gledaoce - rekao je američki diplomata.

Na konstataciju da se u politici SAD ipak nešto promenilo, Delavi kaže da je ovih dana fokusiran na podsticanje kosovskih političara da pokušaju da budu zajedno i da zajedno na tome što su, kako je rekao, ciljevi Kosova.

- Kosovski političari mora da budu zajedno i da najpre utvrde šta su im ciljevi. Moraju da se potrude da postignu konsenzus o tim ciljevima i to su stvari na koje se trenutno fokusiramo - rekao je Delavi. Kosovo treba da sazna koji su njegovi ciljevi; moraju se truditi da postignu konsenzus o tim ciljevima i to su stvari za koje se fokusiralo za sada.

Na ponovljeno insistiranje da odgovori na pitanje zar ne bi trebalo da postoje "crvene linije", ambasador kaže da nema mnogo pomoći od priče o crvenim linijama, već je ukazao da je se, kako je rekao, Kosovo suočava sa jedinstvenim trenutkom u istoriji, kada odlučuje o svojoj budućnosti i budućnosti za svoju decu.

To, istakao je, znači da nervozu, napetost i nesporazume u ovom trenutku treba ostaviti po strani.

- Mislim da je važno da se fokus stavi na to kako da se napravi bolja budućnost za sve građane Kosova, i za građane Srbije i pronaći način da se docje do normalizacije odnosa na čemu se radi već dugo vremena - kazao je Delavi.

On nije komentarisao odlazak predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Brisel, uprkos protivljenju opozicije, već je samo poručio svima onima koji govore o dijalogu Beograda i prištine da "uđu u idgru", učestvuju u diskusijama i pokušaju da shvate šta je to što Kosovo želi, kao i kako se to može postići.

Upitan da li postoji vremenski rok za okončanje dijaloga Beograda i Prištine, Delavi kaže da ne zna da li postoji vremenski rok, ali da zna da ovakva prilika neće biti otvorena zauvek.

- U ovom trenutku postoji energija o dijalogu. Postoji energija ovde u Prištini, ima snage u Beogradu, ima snage u Briselu i ima snage u Vašingtonu. da Brisel ima moć u Vašingtonu Tako da ako pogledamo ka 2019., biće evropski izbori, niko ne može da predvidi kako će oni biti završeni, ali znam da sada postoje ljudi, u Briselu, u Vašingtonu, koji žele da dogovor bude postignut. I zato mislim da ovu priliku treba iskoristiti - rekao je Delavi.

Upitan da li je to kraj godine, Delavi ističe da se za pregovore nikada ne može reći kako će se razvijati i koliko će trajati.Nemoguće trenutno predvideti koliko će dugo sve trajati.

#Greg Delavi

#Kosovo i Metohija

'