AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da se disciplina Novosadjana popravila, da su razumeli apele i da se Gradskom štabu za vanredne situacije javlja sve više volontera.

- Ljudi su razumeli apele i počeli da postupaju u skladu s preporukama lekara i države, a svi izuzeci će biti sankcionisani - rekao je još Vučević novinarima.

Istakao je da je ponosan na sve zdravstvene radnike, i na sve u kol centrima, na volontere koje organizuje Crven krst.

- Njih je 100 anagažovano, a 500 volontera je na čekanju - naveo je Vučević.

Gradska vlast je upravnike stambenih zgrada pozvala da se angažuju oko pomoći stanarima.

- Nije lako, i neophodna je dobra organizacija - kazao je Vučević i najavio da će verovatno od sutra biti naredjeno zatvaranje parkova i pijaca.

Gradonačelnik je najavio da će početkom iduće sedmice biti doneta odluka o jednokratnoj pomoći za preko 33.000 penzionera u Novom Sadu sa penzijama do 30.000 dinara, i to iz robne rezerve i Crvenog krsta.

On je takodje nagovestio popust na zakup poslovnog prostora u gradu i na SPENS-u kako bi se pružila podrška privatnim firmama.

- Suficit u budžetu Grada će sačuvati Novi Sad. Veliki problem će imati Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, koje neće moći da opstane u ovakvim okolnostima bez značajne podrške Grada, medjutim sada je najvažnije spasavanje ljudskih života - rekao je Vučević.

Apelovao je na gradjane da budu jedinstveni, solidarni i disiplinovani, kako bi što brže i s manje posledica izašli iz krize izazvane epidemijom korona virusa.

- Naša država može biti primer u Evropi kako funkcioniše sistem u ovako teškim uslovima. Nema odmora za zaposlene u zdravstvu i u javnom sektoru, solidarnost se oseća na svakom koraku, mnogi privatnici nude svoje smeštajne kapacitete - ocenio je gradonačelnik.

- Medjutim, sada je najvažnija samokontrola, nije vreme za druženje, jer pravo na život je osnovno pravo. Svi zajedno moramo doprineti da bude što manje obolelih i teških posledica - rekao je Vučević.

On je rekao da gradska uprava Novog Sada distribuira maske svima koji moraju da budu na terenu, te pored radnika gradskih preduzeća i organa, maske je Grad nabavljao i za radnike Pošte, EPS-a, kao i taksiste.

#Miloš Vučevič

#koronavirus

'