AKTUELNO

Gojaznost kao najučestaliji metabolički poremećaj kod čoveka sama po sebi predstavlja opasnost po zdravlje.

U doba kada se borimo sa virusom korona koji mesecima unazad odnosi živote, alarm je onima sa viškom kilograma da se posebno čuvaju jer su podložniji infekcijama.

Foto: Tanjug AP/Sergei Kiselev, Moscow News Agency photo via AP

Lekari objašnjavaju da su gojazni ljudi rizična grupa jer su podložniji infekcijama zbog uveliko oslabljenog imuniteta, ali i pridruženih bolesti ukoliko ih imaju.

Prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava da bi u ovom periodu gojazni trebalo maksimalno da čuvaju svoje zdravlje i da se sačuvaju od virusa koji ih može dovesti u opasnost.

- Gojazni su ugroženi od svake virusne infekcije. To je jednostavno tako, jer kod njih uvek postoji problem metabolizma koji ne funkcioniše na pravi način. Kod gojaznih ljudi imunitet je uvek nešto slabiji, a generalno za borbu sa virusima važan je dobar imunitet, što oni kao gojazni u startu nemaju. Zato napominjemo da spadaju u rizičnu grupu, jer veliki procenat njih ima dijabet, takođe među njima ima i onih koji nemaju prepoznat, neregulisan dijabet, pa svakako mogu biti u problemu ako do njih virus dođe, objašnjava dr Tiodorović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Gojaznima se preporučuje iako su u kući, da se kreću, da rade nešto, ili ukoliko imaju traku za trčanje i šetnju, da je u ovim danima obavezno koriste. Kada je jelovnik u pitanju, savetuje se više nego ikada da budu oprezni i pažljivo biraju hranu koja u sebi ne sadrži šećer. Svakako strogo su zabranjene grickalice, slatkši, džemovi, namazi koji utiču na povećanje telesne težine.

Nutricionista Ivana Nikolić Jovanović ističe da dijabetičari odlično znaju kako treba da izgleda njihov jelovnik i da se toga više nego ikada pridržavaju.

- Moj savet je da ne jedu banane, jer banana sadrži veliku količinu šećera. Znamo da je med dobar, ali njima se ne preporučuje, nikako ne smeju da jedu hranu koja sadrži šećer. Preporučuju se citrusi, oni su dobri za imunitet, a ne mogu im naškoditi, tu imamo pre svega limun, pijte limunadu bez šećera, naravno, dobro bi bilo sa mlakom vodom, grejpfrut, ananas, mandarine. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, i nikako ne korstite kečap kao prilog jer u njemu ima dosta šećera - objašnjava nutricionista.

- Moj savet je da ne jedu banane, jer banana sadrži veliku količinu šećera. Znamo da je med dobar, ali njima se ne preporučuje, nikako ne smeju da jedu hranu koja sadrži šećer. Preporučuju se citrusi, oni su dobri za imunitet, a ne mogu im naškoditi, tu imamo pre svega limun, pijte limunadu bez šećera, naravno, dobro bi bilo sa mlakom vodom, grejpfrut, ananas, mandarine. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, i nikako ne korstite kečap kao prilog jer u njemu ima dosta šećera - objašnjava nutricionista.

- Moj savet je da ne jedu banane, jer banana sadrži veliku količinu šećera. Znamo da je med dobar, ali njima se ne preporučuje, nikako ne smeju da jedu hranu koja sadrži šećer. Preporučuju se citrusi, oni su dobri za imunitet, a ne mogu im naškoditi, tu imamo pre svega limun, pijte limunadu bez šećera, naravno, dobro bi bilo sa mlakom vodom, grejpfrut, ananas, mandarine. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, i nikako ne korstite kečap kao prilog jer u njemu ima dosta šećera - objašnjava nutricionista.

#koronavirus

'