AKTUELNO

Vrhunac epidemije trajaće još desetak dana, a onda se, prema iskustvu iz drugih zemalja, očekuje opadanje broja novozaraženih. Da bi se ovaj cilj postigao, neophodno je poštovati dosadašnje odluke Vlade, ali i uvođenje novih.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, zabeleženo 2.447 pozitivnih na koronavirus, a 61 osoba je preminula. Do ovog trenutka je hospitalizovano 1.349 pacijenata, dok je na respiratorima njih 108, što ujedno znači da su njihovi životi ugroženi.

Ove cifre, u poređenju sa prethodnim, pokazuju da je dostignut maksimum epidemije u našoj zemlji i, prema najavama i procenama koje je izneo epidemiolog Predrag Kon, on će trajati narednih desetak dana.

Kako izolacija i socijalno distanciranje ostaju najvažnije oružje u borbi sa opakom zarazom, postavlja se pitanje šta je još potrebno učiniti kako bi se broj obolelih i mrtvih sveo na najmanji mogući. Dosadašnje mere Vlade Srbije pokazale su se kao efikasne, ali s obzirom na to da se bliži Vaskrs, moguće je da će biti potrebno uvođenje dodatnih zabrana. 

Neke od njih sinoć je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Zabrana kretanja od petka do ponedeljka za Beograd i Niš

Predsednik je sinoć najavio da će najverovatnije policijski čas u Srbiji za vikend početi u petak umesto u subotu, što je prethodnog vikenda bio slučaj.

Ako se struka saglasi, kako kaže, policijski čas od petka u 15 sati do ponedeljka izvestan je u Beogradu i Nišu, gde je uvođenje ove mere najpotrebnije. 

- Skupo nas je koštala subota prepodne prošli vikend, kada su svi izašli na ulice, pravili roštilje, pola šume na Fruškoj gori su zapalili, isto je bilo ljudi i na beogradskim izletištima - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd najveće žarište, moguć karantin 24 sata

S tim u vezi, predsednik je najavio i moguć karantin u prestonici, u trajanju od od 24 sata. Beograd, kao najveće žarište, pretrpeće i najrigoroznije mere. 

- Nismo uspeli da izbegnemo određena žarišta. Ali nikoga ne možete da krivite, jer neki su znali a neki nisu znali da su uopšte donosili zarazu. Poslednji testovi koje sam dobio pokazuju bolje procente za Valjevo. Ćuprija je nešto mirnija, Leskovac za nijansu mirniji, ali je Beograd i dalje najveći problem. Danas je Beograd najveće žarište, razmišljamo o uvođenju 24-časovnog karantina za Beograd. Pravimo sve analize, ali odluku još nismo doneli – izjavio je sinoć predsednik.

On je rekao da se svakog dana prate brojevi, procenat testiranih i zaraženih i onih koji dolaze sa simptomima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Tu oduku ćemo doneti brzo i efikasno - rekao je Vučić, dodajući da to ne mora da znači da će biti saopštena 48 sati pre nego što stupi na snagu. Upitan koliko dugo bi taj karantin trajao, Vučić je rekao da ne može da govori o odlukama koje još uvek nisu ni donete.

Vanredno stanje se ukida ako bude moguće za mesec dana

Predsednik ocenjuje i da bi vanredno stanje moglo biti ukinuto u roku od mesec dana, pa čak i ranije, te da već sada „vidi svetlo na kraju tunela“. 

Iako smo daleko od izlaska iz krize, dodao je da moramo nastaviti da poštujemo donete mere čiji je cilj očuvanje javnog zdravlja, rekao je između ostalog predsednik.

#Aleksandar Vučić

#koronavirus

#policijski čas

'