AKTUELNO

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za Nacionalni dnevnik TV Pink da se Srbija trenutno nalazi na vrhuncu epidemije i da ćemo ovog vidkenda videti rezultate mera koje su sprovedene prethodnog.

Prema njegovim rečima, kako sada stvari stoje, potpuno normalnom životu ćemo moći da se vratimo na samom kraju proleća ili na početku leta.

-Mi smo u toj petoj nedelji i nekom maksimumu. Došlo je do zaravnjanja, sa 305, padamo na 219 i to je jako solidno. Treba biti jako oprezan – rekao je Kon.

-Sa početkom leta ili samim krajem proleća možemo da očekujemo povratak normalnom životu – rekao je.

Kaže da uz veće testeiranje, ide i veći broj pozitivnih na koronavirus što je, ocenio je,normalno. On je još jendom apleovao na građane da vode računa o socijlanim kontaktima i ličnoj higijeni, jer kako kaže, sada je virus najagilniji i manja socijalizacija može pomoći u borbi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da su najnovije mere Vlade Srbije i uvođenje polcijskog časa od petka u 17 sati dopondeljaka u 5 sati ujturu zapravo način da se utiče na smanjen broj fizičkog kontakta.

-Razlog svih mera je da se utiče na smanjenje kontakta ljudi. Mi ćemo ovog vikenda da vidimo ono što je urađenjo prethodnog vikenda. I prošlog vikenda smo imali polcijskičas od subote do ponedeljka. Moramo da sačekamo da prođe i šesta nedelja – rekao je i ponovi da je Srbija sada na vrnuncu epidemije.

-Svakako uvek treba biti na oprezu, dovoljno je da se malo bude opušteniji I lako možeponovo da bukne. Vidi se da virus slabi – kaže i ističe da je važna apsloludnadisciplina.

Kaže da je samoizolacija ključ borbe protiv korone.

-Suština je u tome da svako ko je nosilac infekcije mora da bude izolovan i da ne zarazijoš nekog. Naši kineski saradnici kažu da su se infekcije vratile upravo preko porodica i to ne smemo da dozvolimo i sprovodićemo striktnu izolaciju – naglasio je Kon.

Kaže da Srbija ne može da uvede karantine koji su bili u Kini.

-Mi ćemo i dalje da imamo samoizolaciju u kućama, to će biti zdravi ljudi, ali jesu bili unekom kontaktu sa zaraženima. Ukolio se pojave I najmanji simptomi odmah idu natestiranje – rekao je Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ocenio da su se državni i zdravstveni organi konsolidovali u brobi protiv koronavirusa. Kon je takođe upozorio da će, prema svim stručnim informacijama, koronavirusopstati i postati sezonski kao grip, ali da „čovek ne sme ništa da prejudicira“.

Kaže da je generano zadovoljan funkcionisanjem Kovid ambulantama.

-I dalje imamo probleme, problem su životni, to su sve neke sudbine, ali dajemo sve odsebe – rekao je.

Rekao je da je plan da preko leta stručnjaci rade na tome kako da se zaštiti i ojačakolektivni imunitet.

#koronavirus

'