AKTUELNO

Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima, izjavio je dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda, koji smatra da ni povećan obuhvat vakcinacijom neće sprečiti širenje epidemije.

Iako je obuhvat MMR vakcinom od izbijanja epidemije povećan, pa smo se sa 91 odsto vakcinisanih gotovo približili granici od 95 odsto, koja je uslov za kolektivni imunitet, izjavio je dr Kon i dodao da to neće biti dovoljno da se spreči dalje pogoršanje epidemiološke situacije.

Najviše obolelih od početka novembra evidentirano je u Beogradu i Kraljevu, po 107, i u Nišu 48, a ovog meseca prvi slučajevi morbila prijavljeni su i na teritoriji Smederevske Palanke-dva obolela, Velike Plane-petoro i Bojnika-12 obolelih.

U centralnoj Srbiji obolelo je više dece i odraslih nego na teritoriji Kosova i Metohije, gde je epidemija počela, a samo za sedam dana - od 7. do 13. decembra, registrovano je 11 obolelih od morbila, što je čak četiri puta više nego što ih je ukupno registrovano u oktobru, kada je i počela epidemija.

Dosad je prijavljeno ukupno 549 slučajeva morbila, od kojih 248 na teritoriji KiM sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom, a najveći broj obolelih je u grupama mlađim od pet i starijih od 30 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", većina obolelih - njih 90 odsto - nije vakcinisana, a koliko morbile mogu da budu opasne, pokazuje i podatak da je svaki treći oboleli lečen u bolnici.

Od težih komplikacija, kod 58 obolelih registrovana je upala pluća.

Pročitajte još: Ukoliko radite ovih 5 stvari možete da OGLUVITE!

#Boginje

#Epidemija

'