AKTUELNO

Obuhvat vakcinacijom drastično je opao tokom 2020. i 2021. godine i procenjuje se da je nekoliko desetina hiljada dece ostalo nevakcinisano vakcinom MMR. Stručnjaci navode da je to tempirana bomba koja u svakom trenutku može da eksplodira, a ukoliko broj zaraženih od morbila nastavi da drastično raste, krenuće se s masovnom vakcinacijom, kao tokom epidemije malih boginja 2018. godine!

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd juče je saopštio da je na teritoriji glavnog grada registrovana 21 osoba obolela od morbila, dok ih je u Srbiji ukupno 24.

- Kod 17 obolelih dijagnoza bolesti je potvrđena virusološkim ili serološkim analizama obavljenim u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Četiri obolele osobe su klasifikovane kao epidemiološki povezane s laboratorijski potvrđenim slučajem. Oboleli su dobili tegobe u periodu od 22. januara do 24. februara, a epidemiološkim istraživanjem utvrđena su dva lanca transmisije - navodi se u saopštenju GZZJZ.

Širenje virusa.

Među obolelima je osmoro uzrasta 8-19 godina, šestoro je dece uzrasta od tri do pet godina, jedan oboleo je uzrasta 20-25 godina i šestoro obolelih su stariji od 40 godina.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović objašnjava da su utvrđena dva lanca transmisije, te da to znači da su epidemiolozi otkrili da je od dva žarišta počelo širenje virusa morbila.

- Dva lanca znači da su uspeli da otkriju da je od dva žarišta počelo, od dve nezavisno obolele osobe, pa se to dalje rasejavalo. Problem je što imamo znatan broj nevakcinisanih. Tokom 2020. i 2021. godine obuhvat imunizacije je znatno opao. Nekoliko desetina hiljada dece je ostalo nevakcinisano i to je jedna bomba koja u svakom trenutku može da eksplodira - upozorava dr Radovanović.

Ističe da će broj obolelih rasti, ali da bi mere koje su preduzete morale da urode plodom.

Sprečavanje zaraze.

Pedijatar dr Tomislav Stevanović naglašava da nam usled rasplamsavanja epidemije sledi masovna vakcinacija kao 2018. godine, kad je samo u Beogradu vakcinisano 30.000 osoba.

- Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, svi zdravstveni radnici moraće da dokažu svoj vakcinalni status. Oni koji nisu vakcinisani moraće to da učine, u cilju sprečavanja širenja zaraze u zdravstvenim ustanovama. Pored toga, u područjima koja su žarišta biće sprovedena masovna vakcinacija nevakcinisanih - objašnjava dr Stevanović i dodaje da zasad nema razloga za drastičnije mere, te da veruje da će ove koje su na snazi uroditi plodom.