AKTUELNO

Na odeljenju za šivenje u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici 12. marta počela je proizvodnja zaštitnih maski. Tridesetak osuđenika svakog dana proizvodi veliki broj maski koje su poslednjih meseci jako važne u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Ekipa Pink televizije imala je eksluzivnu priliku da uđe u prostorije zatvora i nalicu mesta se uveri kako izgleda kompletan proces proizvodnje i pakovanje maskii zaštitne opreme.

Nebojša Draganović zamenik upravnika KPZ Sremska Mitrovica rekao je za TV Pink dazatvorenici neumorno rade, ali da im to ne pada teško.

Foto: TV Pink Printscreen

-U polu-otovrenom odeljenju koje nazivamo „Zelengora“ naši zatvorenici šiju onošto je ovih dana svima neophodno. Ovde je pre oko godinu dana počeo da radistudio za tekstil gde zatvorenici imaju priliku da uče da kroje i šiju i tosprovode u delo – kazao je Draganović za TV Pink.

Čitavo krojačko odeljenje zatvora izgleda kao mala fabrika. Osuđenici imaju priliku dasavladaju ovaj zanat, ali i da pomognu kada je najteže. Darko Nikolić jedan od osuđenika kaže za TV Pink da mu ovo znači.

Foto: TV Pink Printscreen

-Znači mi sama činjenica da odavde mogu da doprinesem svojoj zemlji u brobi protivepidemije COVID-19. Svi se trudimo da što više proizvedemo zaštitnogmaterijala, jer smo svesni da nekome to mnogo znači – iskren je Nikolić.

I za Dalibora Kovačevića ovo je od velikog značaja, jer kako kaže oseća da čini dobro dobro delo, pa mu sedenje za mašinom ne pada teško.

Foto: TV Pink Printscreen

-Trudimo se maksimalno. Ne pitamo koliko treba, samo šijemo – kaže Kovačević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dnevno ova neumorna radionica proizvede između četiri i pet hiljada maski. Draganović kaže da je entuzijazam svih u zatvoru toliki da su napravljene velike zalihemaski, ali su odlučili, kaže, da ne stanu na tome.

Foto: TV Pink Printscreen

-Napravili smo veliki lager, pa smo počeli da proizvodimo skafandere, nazuvice i sve sve što je neophodno za ovu situaciju. Metrijale koje korisitimo su provereni,imaju sertifikate. Nikome ništa nije teško, primetio sam veliku želju da pomognu – rekao je Kovačević.

Zatvorenici su složni, kažu za TV Pink da im rad ne pada teško i da im je najveća nagrada što znaju da nije uzaludan. Njihovi sati za mašinom nekome mogu da sačuvajuživot i zdravlje i to je, po njihovom mišljenju, najveća nagrada.

Foto: TV Pink Printscreen

Nije prvi put da su zatvorenici radno angažovani za vreme trajanja vanrednih situacija. To su činili i za vreme poplave 2014. Zaštitna oprema, pored zatvora u Sremskoj Mitrovici, proizvodi se i u KPZ u Nišu i Požarevcu.

#Zatvor

#koronavirus

<
'